Foto: UWEC
Foto: UWEC

Obisk Klakočar Zupančič v Afriki bo trajal do 7. aprila, namenjen pa je krepitvi odnosov z afriškimi državami in prizadevanjem, da bi Uganda in Ruanda podprli slovensko kandidaturo za nestalno članico Varnostnega sveta OZN-a. V delegaciji je tudi poslanka Mojca Šetinc Pašek.

“Obisk delegacije je dokaz, da imata Slovenija in Uganda ogromen potencial za sodelovanje. Državi sta v odličnih medsebojnih odnosih, zato smo hvaležni, da se prijateljstvo nadaljuje,” je na Twitterju zapisala predsednica ugandskega parlamenta Anita Among.

“Prihodnost žensk v prostorih, kjer sicer prevladujejo moški, je v tem, da ženske, kot smo me, kolegice držimo za roko in sodelujemo, da bi druga drugo povzdignile k blaginji.”

V Ugandi je Klakočar Zupančič z ugandskim ministrom za turizem obiskala izobraževalni center za ohranjanje divjih živali, kjer je posvojila osirotelo šimpanzinjo, ki jo je poimenovala Urška. Kot so zapisali v centru, naj bi to pomenilo "energična".

Klakočar Zupančič je velika ljubiteljica živali in pogosto opozarja na pomen zaščite živali, januarja pa je v zavetišču posvojila mačko. Prav tako si prizadeva izboljšati zakonodajo na področju zaščite živali.

V Ruandi tudi poklon žrtvam genocida

Iz Ugande je predsednica DZ-ja odpotovala v Ruando, kjer jo je sprejela predsednica poslanske zbornice Ruande Donatille Mukabalisa, skupaj pa sta obiskali spomenik genocida v Ruandi in položili venec.

V okviru obiska v Ruandi se bo Klakočar Zupančič srečala še z ministrico za enakost spolov in družino Jeannette Bayisenge, vodjo Urada za spremljanje enakosti spolov (GMO), z ministrico za okolje Jeanne d'Arc Mujawamariya, predstavnikom ruandskega organa za upravljanje okolja (REMA) ter predstavnikom ruandskega sklada za okolje in podnebne spremembe (FONERWA).

V nadaljevanju obiska bo potekalo še srečanje s predsednico Nacionalne komisije za človekove pravice Marie Claire Mukasine, pa z ministrom za zunanje zadeve in mednarodno sodelovanje Vincentom Birutaom, predviden pa je tudi ločen sprejem pri predsedniku republike Paulu Kagameju in pri predsedniku vlade Edouardu Ngirenteju.