Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.
Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.
Gasilska olimpijada v Sloveniji

Kot je na otvoritvi povedal častni pokrovitelj dogodka, predsednik republike Borut Pahor, je olimpijada tekmovanje najboljših med najboljšimi, najbolj pogumnih, vztrajnih, najmočnejših in najbolj izurjenih gasilcev.

Dejal je tudi, da so gasilci ljudje, ki s svojim vsakodnevnim delom, odrekanjem in predanostjo sočloveku, vedno brezpogojno, tudi v najtežjih trenutkih, priskočijo na pomoč. "Ste junakinje in junaki slehernega okolja, od koder prihajate, in hkrati predstavljate svetovno družino plemenitih posameznikov in izjemnih enot, ki jim pripadate," je dodal Pahor.

Na gasilski olimpijadi v Celju

Poudaril je, da gasilci vsak dan rešujejo številna življenja in so vedno tam, kjer je potrebna pomoč sočloveku, bodisi v požarih, ob naravnih nesrečah, v prometnih in letalskih nesrečah. Nenazadnje, tako Pahor, gasilci delujejo in rešujejo življenja in premoženje tudi v vojnah.

"Na slovensko-italijanski meji divja hud požar, gasilci z obeh straneh meje se borijo, da bi zavarovali ljudi in njihovo premoženje. Prepričan sem, da bodo v tem tudi uspeli," je spomnil tudi na aktualno dogajanje.

Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.
Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.

Kot je dodal, gasilci vsak dan tekmujejo s časom, številnimi preprekami, izzivi in grožnjami ter izpostavljajo svoja življenja za to, da rešujejo življenja drugih.

Po Pahorjevih besedah smo v Sloveniji ponosni, da smo tokratni gostitelji gasilske olimpijade. Udeležencem olimpijade, ki bi morala potekati že lani, a je bila zaradi epidemije covida-19 odpovedana, pa je zaželel veliko tekmovalnih uspehov.

Sorodna novica Tudi gasilci, ki tekmujejo na olimpijadi, niso izvzeti - številni na pomoč na Kras med tekmovanjem

Celjski župan Bojan Šrot je povedal, da je olimpijada izjemen in veličasten dogodek, ki se bo z zlatimi črkami zapisal v celjsko zgodovino.

Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.
Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.

Dogodek je velik organizacijski zalogaj, saj samo za logistično podporo skrbi okrog 2000 prostovoljcev.

Gasilske olimpijade, na kateri pričakujejo okoli 10.000 domačih in tujih gostov, se udeležuje 19 ekip mladine in članov iz Slovenije. Prvi udeleženci so se začeli v Celju zbirati že v nedeljo, nastanjeni pa so v 11 celjskih osnovnih in srednjih šolah.

Gasilci se do nedelje merijo v več disciplinah, med katerimi bo tudi vzpon z lestvijo v večnadstropno stavbo. Večina tekmovanj poteka na stadionu Kladivar, treningi pa na okoliških stadionih in dvoranah. Na celjskem sejmišču so pripravili sejem sodobne in stare gasilske tehnike.

Pri izvedbi olimpijade, ki je največja gasilska prireditev na Slovenskem, sodelujeta tudi policija in Slovenska vojska, ki je prevzela skrb za prehrano tekmovalcev.

Gasilska olimpijada v Celju