Poleg glasbene kariere je Morales, ki je portoriškega rodu, posodil obraz in telo italijanski oblačilni znamki Iceberg Jeans. Foto: Žiga Intihar
Poleg glasbene kariere je Morales, ki je portoriškega rodu, posodil obraz in telo italijanski oblačilni znamki Iceberg Jeans. Foto: Žiga Intihar

Če je Chicago rojstni kraj hišnih ritmov, je New York mesto, v katerem je ta svojevrstna mešanica funka, džeza, glasbe sveta, diska, soula in novodobne elektronike zacvetela in se zlila s popom. Zlato dobo hišnih ritmov v velikem jabolku so zaznamovali "kralji New Yorka". Posebno mesto med njimi ima produkcijska skupina Def Mix, pod okriljem katere so moči združili David Morales, Frankie Knuckles, Satoshi Tomiie in Hector Romero.

Z obiljem avtorskih sklad in več kot 1.000 remiksi za glasbenike, kot so Mariah Carey, Eric Clapton, Britney Spears, Michael in Janet Jackson, Whitney Houston, U2 in Jamiroquai, so si prislužili kup priznanj, "def classic mix" pa izpilili do te mere, da je iz znamke prerasel v sinonim za organski vokalni house, ki gradi na zvokih klasičnih glasbil in se trudi ohranjati izvirni aranžma skladbe.

To filozofijo bo na prvi InBoxovi zabavi v novem letu, ki se bo zgodila 16. januarja, predstavil stari znanec slovenskega občinstva David Morales, ki je za leto 2010 napovedal tudi izid svojega novega albuma.

Največ sodeloval z Mariah Carey
David Morales se je rodil 21. avgusta 1961 v newyorški četrti Brooklyn. Velja za enega najbolj plodnih remikserjev vseh časov, ki je mnoge popskladbe preobrazil v klubske plesne uspešnice. Na seznamu zvezdnikov, s katerimi je sodeloval, so Madonna, Kylie Minogue, Whitney Houston, Michael Jackson, Janet Jackson, U2, Luther Vandross, Aretha Franklin, Diana Ross, Jocelyn Brown, CeCe Rogers, Spice Girls in mnogi drugi.

Med najuspešnejša in najpomembnejša sodelovanja spada tisto z Mariah Carey, s katero je Morales prvič sodeloval pri predelavi pesmi Dreamlover, ki je postala ena največjih plesnih uspešnic vseh časov. Sledila so številna sodelovanja s Careyjevo, med drugim je Morales remiksal njene pesmi Fantasy (1995), Always Be My Baby (1996), Honey (1997), My All (1998), I Still Believe (1999), It's like That (2005) in Say Somethin' (2006), vse pa so postale velike klubske uspešnice.

Morales velja za enega prvih didžejev superzvezdnikov, ki je newyorško nočno sceno zaznamoval na prelomu iz 80. v 90. leta. Bil je tudi eden najodmevnejših didžejev na Ibizi in lastnik nočnega kluba Stereo v Montrealu, kjer je bil "hišni didžej", znan po 16-urnih setih vsako zadnjo soboto v mesecu. Morales je za svoje delo leta 1998 dobil tudi grammyja v kategoriji remikserja leta.

Nekaj Moralesovih uspešnic in remiksov poslušajte na spodnjih posnetkih.

Needin' U

Madonna - Deeper And Deeper
Kylie Minogue - Where Is The Feeling
Michael in Janet Jackson - Scream
U2 - Discotheque
Aretha Franklin - A Deeper Love
Mariah Carey - Dreamlover
Mariah Carey - Fantasy
Mariah Carey - Honey
How Would You Feel
Here I Am