Michael Winslow je do danes nastopil v več kot triindvajsetih filmih – poleg nastopov v Policijski akademiji je svoj glas posodil tudi filmom Gremlini, Nazaj v prihodnost in Terminator. Foto: MMC RTV SLO
Michael Winslow je do danes nastopil v več kot triindvajsetih filmih – poleg nastopov v Policijski akademiji je svoj glas posodil tudi filmom Gremlini, Nazaj v prihodnost in Terminator. Foto: MMC RTV SLO
Obisk policista iz Policijske Akademije
Obiskovalci o nastopu znanega komika
Življenske lekcije Tilna in Jureta
Michael Winslow in vsi njegovi glasovi

Michael, 52-letni ameriški igralec in komik, znan tudi kot človek "10.000 zvokov", je pripravil svoj šov, v katerem seveda ni manjkalo najrazličnejših posnemanj zvokov in drugih imitacij. Gledalce sta sicer pred njim ogrela slovenska komika Jure Godler in Tilen Artač, ki sta v prestavi Godart predstavila mešanico komedije, klasične glasbe in čarodejstva.

Lajež psov, šumeči copati, skeleči zvoki praskajočih nohtov po šolski tabli, radijsko oddajanje, jok kitar, mobilno zvonjenje in še in še. Vsi zvoki, ki si jih lahko zamislite. Ob tem ste verjetno vedno vprašali, ali je vse to res mogoče doseči s človeškim glasom ali pa se v ozadju skriva moč današnje računalniške tehnologije? V priloženih videoposnetkih si lahko odgovor na to poiščete kar sami. Občinstvo so sicer najbolj navdušile imitacije glasbenikov, kot so Stevie Wonder, will.i.am, Snoop Dogg, Louis Armstrong in "beatboxing". Posebna točka je bil tudi prikaz dela filma Vojna zvezd, kjer je posnemal vse glavne igralce, vključno s Harrisonom Fordom in robotoma R2-D2 in C-3PO.

Trije skupaj na odru
Prvi vrhunec večera je bil nastop na Woodstocku legendarnega Jimija Hendrixa, čigar igranje kitar zna res neverjetno "zadeti". Veliko smeha se je po dvorani razlegalo tudi med njegovim oponašanjem elektronskega zvoka pri odčitavanju črtnih kod izdelkov v trgovinah, streljanje s pištolo, loputanje z vrati ... Ob tem je treba nekoliko okarati postavljavce ozvočenja, saj je na trenutke preveč odmevalo in se zato dogajanja ni dalo povsem dobro slišati. Zadnja točka nastopa je bil vrhunec večera, saj sta se Winslowu na odru pridružila še Artač in Godler. Sprva sta zaplesala po zvočnem taktu slavnejšega komika, nato pa sta se usedla za svoja inštrumenta in ob Winslowi "beatbox" podpori zaigrala skladbo Michaela Jacksona "Smooth Criminal".

Imel je namišljene prijatelje
Winslow je svoj talent sicer začel razvijati že zelo zgodaj. Svoje otroštvo je preživel v ameriškem vojaškem oporišču Fairchild, njegova mama pa se pogosto spominja, kako je že kot otrok posnemal zvoke iz okolice kot na primer motorje in zvoke vojaških letal. Zaradi odraščanja v vojaško obarvanem okolju je Michael težko našel prijatelje, zato si je izmislil namišljene prijatelje in domače ljubljenčke, samo da si je krajšal z njimi čas.

Po končani srednji šoli in fakulteti je dobil prvo priložnost profesionalnega nastopa v ameriški zvezdni državi Kolorado, v klubu Tulgali's, kjer so nastopali svetovno znani glasbeniki, kot so Jimmy Hendrix, The Doors, Tommy Bolin in mnogi drugi. Tudi sam je tam upodobil neverjetno imitacijo virtuoznega igranja Jimmya Hendrixa in s tem požel več kot pričakovani aplavz. Prav lik slavnega kitarista je eden "najmočnejših" njegovih likov.

Svetovna slava s Policijsko akademijo
Svoj veliki prodor je doživel leta 1984, ko sta ga opazila režiserja Hugh Wilson in Paul Manslanky v predstavi. Oba filmarja sta bila tako prevzeta nad Michaelovim nastopom, da sta mu takoj ponudila vlogo v vseh sedmih nepozabnih delih komedije Policijska akademija. Tako film kot Michael sta v trenutku doživela mednarodni uspeh in takoj je pridobil status zvezdnika. Kmalu zatem je igral tudi v filmu znamenitega Mela Brooksa "Spaceballs". Svoj glas je posodil tudi za velike filmske uspešnice, kot so Gremlini, Nazaj v prihodnost in Terminator. V današnjem času je Michaela mogoče slišati v priljubljenih televizijskih nadaljevankah "Robo Chicken" in "Family Guy".

V priloženih videoposnetkih si oglejte del nastopa Tilna Artača in Jureta Godlerja, uvodno točko Michaela Winslowa (organizator je dovolil snemanje le prvih nekaj minut), mnenje obiskovalcev o predstavi, izjavo osrednjega gosta za MMC, njegovo oponašanje Jimija Hendrixa in prizore iz filmov Policijska akademija.

Jimi Hendrix


Policijska akademija

Obisk policista iz Policijske Akademije
Obiskovalci o nastopu znanega komika
Življenske lekcije Tilna in Jureta
Michael Winslow in vsi njegovi glasovi