Otroci so bili navdušeni, ker so imeli ves dan 'športno vzgojo'. Foto: MMC RTV SLO
Otroci so bili navdušeni, ker so imeli ves dan 'športno vzgojo'. Foto: MMC RTV SLO
Ples sredi Ljubljane
Otroci so zaplesali

V sklopu evropskega tedna mobilnosti in projetka Plesne šole Kazina Diham ples so ob 10.00 v središču Ljubljane zaplesali otroci iz 16 osnovnih šol, tistih, ki so se same prijavile k projektu.

Otroci so skrbno vadili, da so nato usklajeno zaplesali na zimzeleno uspešnico Vozi me vlak v daljave, ni pa šlo niti brez uspešnice Kingstonov Cela ulica nori. Razigrano mladino - poplesavali so tako prvo - kot devetošolci, je pozdravil tudi ljubljanski župan Zoran Janković, za usklajene gibe pa so skrbeli Kazinini plesalci na čelu z Željkom Božičem.

Ob 17.00 je plesne korake predstavilo še 300 dijakov iz sedmih srednjih šol.

Za čist zrak v pljučih
Ta plesni dogodek želi spodbuditi mlade k odgovornejšemu ravnanju z okoljem in s plesom poslati v svet jasno sporočilo, da otrokom in mladini ni vseeno, kakšen zrak diha.

Teden mobilnosti
V več evropskih mestih sicer ta teden poteka evropski teden mobilnosti, tokrat na temo Prava smer je gibanje. Geslo izpostavlja predvsem željo, da bi živeli v mestih s čistim zrakom, z manj hrupa, kjer je kakovost življenja večja. Tednu mobilnosti so se pridružila številna slovenska mesta, trajal pa bo do sobote, ko se bo končal z dnem brez avtomobila.

Vsako leto v evropskem tednu mobilnosti sodeluje več mest iz najrazličnejših držav Evrope. Lani je tako sodelovalo kar 2.268 evropskih mest, največ iz Španije (764) in Avstrije (466). Iz Slovenije je bilo vključenih 31 mest, od glavnega mesta pa vse do najmanjših krajev, kot so npr. Vransko, Apače, Gorje in Makole.

Namen akcije je spodbuditi uprave evropskih mest, naj spodbujajo in uvedejo trajnostne ukrepe na področju prometa in naj povabijo prebivalce, da preizkusijo načine prevoza, ki pomenijo alternativo vožnji z osebnim avtom.

Otroški ples si oglejte v spodnji galeriji.

Ples sredi Ljubljane
Otroci so zaplesali