Na festivalu bo veliko športnih dogodkov, med drugim Zmajev nogometni in košarkaški turnir ter Zmajev tek. Foto: print
Na festivalu bo veliko športnih dogodkov, med drugim Zmajev nogometni in košarkaški turnir ter Zmajev tek. Foto: print
Fotografska razstava Re:start
Na festivalu si bodo obiskovalci lahko ogledali fotografsko razstavo ob 30. obletnici skupine Pankrti, ki je bila pred časom na ogled tudi v Kinu Šiška. Foto: Kino Šiška

Mlade bo imel kar osemnajst dni, ko se bo na več prizoriščih zvrstilo 34 izvajalcev, ki bodo postregli z glasbo, gledališkimi predstavami, s stand up komedijo, šov programom in programom za otroke.

Festival vsako leto prinaša nekaj novega, vendar ostaja zvest sam sebi, menijo organizatorji, Zveza društev Mladinski center Postojna. Osnovni koncept festivala je, da za vsakega obiskovalca ponudi nekaj.

Torki ostajajo rezervirani za program s plesnimi točkami in vragolijami z ognjem, srede za etno- in džezglasbo, ob četrtkih bo na vrsti gledališče, ob petkih in sobotah pa koncerti na velikem odru. Zmajevski teden se bo končal v nedeljskem športnem duhu in s humorjem, sporočajo organizatorji.

V okviru glasbenega dela bodo med drugim nastopili domači glasbeniki Srečna mladina, Don Mentony Band, Demolition group, Melodrom, Slon in sadež ter Stekli psi. Prisluhniti bo mogoče mobilni poulični skupini bobnarjev iz Belgije, ljubitelje ljudske glasbe pa bo pritegnil koncert Eve Hren & Sladcore.

Etnoglasbo bo izvajala tudi afriško-francoske zasedba Pososhok. Skupino sestavljajo v Franciji živeči afriški glasbeniki, ki izvajajo tradicionalne in sodobne afriške ritme Zulu, združene s harmoničnim petjem, groovom, džezom, folkom in z glasbo drugih afriških narodov.

Na svoj račun bodo prišli tudi ljubitelji gledališča, ki si bodo lahko 12. avgusta ogledali predstavo Šou dveh vdov, 19. avgusta pa monodramo Matjaža Javšnika Od Boga poslan. 15. avgusta bo večer standup komedije, teden dni pozneje pa bo skupina Improleptika ponudila zabavo z improvizirano spontano odrsko predstavo.

V okviru festivala bo na ogled tudi fotografska razstava ob 30. obletnici skupine Pankrti, pripravili pa bodo tudi literarni večer s pisateljem Ferijem Lainščkom. Otroci bodo lahko uživali v predstavah pouličnega gledališča, otroških predstavah in delavnicah, ljubitelji športa pa na Zmajevem nogometnem in košarkaškem turnirju, Zmajevem teku, turnirju v inline hokeju in odbojki na mivki ter kolesarski turi po poteh Erazma Predjamskega.

Spodaj si lahko ogledate nekaj posnetkov glasbenih skupin, ki bodo nastopile na festivalu Zmaj 'ma mlade.

Eva Hren & Sladcore

Srečna Mladina
Melodrom
Pososhok
Ana pupedan