Nagrado za življenjsko delo je prejel Dragan Bulič. Foto: Delo revije
Nagrado za življenjsko delo je prejel Dragan Bulič. Foto: Delo revije
Ekipa Na Zdravje!
Ponosna ekipa oddaje Na Zdravje! z dvema viktorjema. Foto: MMC RTV SLO
Lara in Boštjan Romih
Bošjan Romih je poleg viktorja za najboljšega voditelja zabavne oddaje v svojih rokah držal tudi viktorja za najboljšo zabavno oddajo. Foto: MMC RTV SLO
Slovenske misice in voditeljice
Šopek slovenskih misic in voditeljic. Foto: MMC RTV SLO
Tadej Toš
Prireditev je vodil Tadej Toš. Foto: MMC RTV SLO

Peščica kričečih najstnic in najstnikov ob vhodu v Cankarjev dom; fotografi, snemalci in novinarji iz skoraj vseh slovenskih medijev; četica manekenk in starlet, katerih visoke pete so tudi letos pustile največ odtisov na preprogi; okrnjena vrsta medijskih oseb, za katere velja, da so v preteklem letu pustile največji pečat v svojem poslu, in običajen pogovor za prebijanje ledu: "Počakaj, ali ni bil on že lani nominiran? - Ne, predlani."

Že videno, toda drugačno
Organizatorji so kljub plesni točki na začetku in občinstvu, katerega vloga je bila omejena na "spontano" ploskanje voditelju, ki je svoje večerno poslanstvo našel v teku proti kameri, glasbenih predihih in bolj ali manj duhovitih gostih, poskrbeli, da to ni bil le še en "copy-paste" licenčni ponaredek.

Prekinitev niza ljubljanskih voditeljev
Za začetek so za gostitelja prireditve izbrali Štajerca Tadeja Toša, ki velja za odličnega igralca in stand up komika. A kaj, ko je na odru zaigral vse vloge - od animatorja občinstva do asistenta žirije -, le voditeljske ne. Ni pa ostal povsem brez svojih minut, predvsem proti koncu prireditve. Ostaja uganka, kaj bi še videli, če ne bi preskočil "treh dobrih for", ki jih je imel na zalogi, a jih ni povedal, ker ga je prehitel čas.

"Naj bodo že enkrat reklame"
Da zbrani niso dokončno zlezli s svojih stolov, je med odmori za reklame skrbel Tošev stanovski kolega Boštjan Gorenc - Pižama. "Bral sem knjigo Urše Čepin in revica se mi je zasmilila. Tako mlado življenje in tako polno slovničnih napak," je bila le ena izmed Pidžamovih šal, ki je nasmejala celotno dvorano.

Malo svežine, veliko prahu
Za dobro mero smeha so poskrbeli tudi podeljevalski pari, med katerimi sta izstopala nekdanja voditelja prireditve Slon in Sadež. A fanta nista bila edina, ki sta obujala spomine. V spomin na "dobra stara leta" so na skoraj prepisanih seznamih nominirancev za voditelja informativne oddaje, zabavne oddaje, otroške ali mladinske oddaje in radijske postaje manjkali le lanskoletni zmagovalci, medtem ko so nominiranci za informativno oddajo in voditelja zabavne oddaje ostali isti.

Čeprav je izgovor za vse majhno medijsko prizorišče, je prireditev znova pokazala, da bi morali organizatorji začeti premišljevati o reorganizaciji kategorij. Vendar rešitev ni v viktorju za posebne dosežke. Lahko bi vsaj preimenovali kategorije, saj že osmo leto zapored vsi nominiranci za obetavne medijske osebnosti prihajajo s televizije.

RTV Slovenija zmagovalka večera
RTV Slovenija pa je pripadel večer. "Domov" je odnesla kar šest viktorjev, poleg tega pa je prejela še enega viktorja za posebne dosežke in viktorja za življenjsko delo. Skupaj torej osem viktorjev, kolikor jih po včerajšnji podelitvi v svoji vitrini hranijo tudi člani skupine Siddharta. Toda tokrat se vsaj niso spraševali, zakaj so si ga zaslužili.

Vse v ritmu glasbe
Pri glasbenih gostih so se organizatorji odločili, da ne bodo tvegali. Izbrali so najbolj varno kombinacijo: nostagijo, ki "užge" (Hazard), rockskupino iz nekdanje skupne države (Plavi Orkestar), priznano glasbenico, ki jo je pred nami spoznala tujina (Lucienne Lončina), in priredbo, kar je postale stalnica domače glasbene produkcije (Alenka Godec in Tinkara Kovač).

Če se je kdo vprašal, kam vodi naša scena, je dobil delni odgovor v zmagovalcu za najboljšo lokalno oziroma kabelsko televizijo (Golica TV). Narodnozabavna glasba je na Viktorjih slavila že drugič in drugič letos, če upoštevamo Emo. Da pa so veliki glasbeni dosežki še vedno cenjeni, je potrdila nagrada za posebne dosežke. Skupina Perpetuum Jazzile je za svojo izvirno priredbo skladbe Africa, ki so jo člani kot ambasadorji ponesli v najbolj odrinjene koščke sveta, dobila priznanje tudi doma.

Razmere doma in po svetu
Na razmere po svetu je v preteklem letu opozarjal tudi dobitnik viktorja za dokumentarno oddajo Darfur - vojna za vodo, Tomo Križnar. Brez aktualnih domačih vprašanj ni šlo niti pri dobitiniku nagrade za radijsko osebnost, pošalil se je na račun bulmastifov, niti pri podeljevalcih. Na preteklost, ki je več ni, so spomnili zmagovalci v kategoriji najboljša igrana oddaja (Angela Vode, skriti spomin).

Glasba je zaokrožila celotno prireditev in obarvala vrhunec večera. Viktor za življenjsko delo je končal v rokah legende nacionalnega radia in televizije Dragana Buliča, ki je povedal svoje mnenje o letošnjem izboru glasbenih gostov in prireditev končal s kritiko, ker se večja pozornost daje tujim izvajalcem pred domačimi.

Vsa slovenska smetana - kisla in sladka, kot se je izrazil voditelj prirediteve - je tako dobila nove zmagovalce, predstavila svoje toalete in zabavo nadaljevala v Narodnem muzeju Slovenije. In zvezda plesišča je bila le ena - igralec Jurij Zrnec.

Več si lahko ogledate v spodnji galeriji.