Recept za uspešno oddajo? Izbira jedi, gosta, sestavin, kuharja, ki se znajde pred kamero, in preprostih receptov. Foto: MMC RTV SLO
Recept za uspešno oddajo? Izbira jedi, gosta, sestavin, kuharja, ki se znajde pred kamero, in preprostih receptov. Foto: MMC RTV SLO

Najbolj znani slovenski televizijski kuhar, ki že štiri sezone vsako soboto kuha pred malimi zasloni, je prvi v naši deželi izbral devet oddaj iz zadnje sezone in jih pri založbi kaset in plošč izdal na dvojnem DVD-ju.

Na naše vprašanje, po kakšnem ključu so oddaje izbrane, pravi: "Izbrali smo recepte za vse letne čase, priložnosti in tudi okuse, zato je med oddajami tudi novoletno obarvana s Tanjo Bivic, pa tista z Andrejem Pečenkom, kjer pripravljava jedi, primerne za poletje. Tu je tudi odlična oddaja z Rokom Kuželom, v kateri želiva dokazati, da vsakdo lahko skuha preprosto, vendar odlično kosilo."

Po Damijanovem prepričanju je najbolj pomembno, da v oddaji pripravlja jedi, ki jih lahko ljudje poskusijo pripraviti tudi sami, poleg tega pa uporablja sestavine, ki jih lahko vsak kupi v najbližji trgovini.

Z njim so kuhali številni znani Slovenci
Do zdaj se je sicer zvrstilo že 146 kuharskih oddaj z Damijanom v glavni vlogi, pogosto pa se mu pridružijo tudi znani Slovenci - med drugimi tudi Miša Molk, vremenoslovec Andrej Pečenko, voditelj Tednika Janko Šopar, igralka Violeta Tomič, "puščavski lisjak" Miran Stanovnik, televizijski in radijski voditelj Boštjan Romih ... V štirih letih je Damijan postal precej prepoznaven, zato ga ljudje pogosto ustavljajo na cesti in pozdravljajo, še posebej doma na Primorskem.

Sicer pa tudi kuharji niso imuni za nogometno mrzlico. Damijan nam je pojasnil, da je tudi sam deset let igral to priljubljeno igro z žogo, zato tudi svetovno prvenstvo v nogometu ne bo šlo kar tako mimo njega. "Navijam za Španijo in Argentino," nam je še zaupal.

Kaj postreči k nogometni tekmi?
Ob tem smo Damijana "izkoristili" še za kuharski nasvet, kako hitro in preprosto pripraviti okusen prigrizek, ki se "poda" k spremljanju nogometne tekme. "Odgovor na to vprašanje se skriva v naši domišljiji. Vedno se lahko na kruh postavi kakršna koli suhomesnata mesnina in nešteto vrst sirov oz. namazov," meni kuhar in dodaja, da so poleti dobre tudi hladne testenine na več načinov.