Za zdaj še ni znano, kdaj bo film, pod katerega se podpisuje Peter Jackson, ugledal luč sveta. Foto: AP
Za zdaj še ni znano, kdaj bo film, pod katerega se podpisuje Peter Jackson, ugledal luč sveta. Foto: AP

Režiser, ki je najbolj znan po trilogijah Gospodar prstanov in Hobit, bo izdal film, ki ga je osnoval na do zdaj še nikoli objavljenih videoposnetkih skupine The Beatles. Za film je moral pregledati kar 55 ur posnetkov, ki so nastali med snemanjem albuma Let It Be, sicer zadnjega albuma ene najbolj priljubljenih skupin vseh časov.

Posnetki so nastali januarja 1969, ko je delo skupine v snemalnem studiu s kamero spremljal britanski režiser Michael Edward Lindsay-Hogg. Posnetke so sprva nameravali uporabiti za televizijsko oddajo, a jih je kasneje Lindsay-Hogg uporabil za dokumentarec, ki ga je naslovil Let It Be in je izšel leta 1970. Čeprav je film osvojil oskarja za najizvirnejšo skladbo, pa člani skupine z izdelkom niso bili najbolj zadovoljni. Režiserju so očitali, da se je preveč osredotočil na njihova nesoglasja, ki jih člani skupine sicer niso mogli več skrivati. Beatli so bili namreč tik pred razpadom, izida albuma pa niso več dočakali kot skupina, saj so se razšli skoraj mesec pred njegovim izidom.

Novozelandski režiser je velik oboževalec skupine The Beatles. Leta 2016 je na premieri dokumentarca Rona Howarda Eight Days A Week, ki se je osredotočal na leta, ki jih je skupina preživela na turnejah, povedal:
Novozelandski režiser je velik oboževalec skupine The Beatles. Leta 2016 je na premieri dokumentarca Rona Howarda Eight Days A Week, ki se je osredotočal na leta, ki jih je skupina preživela na turnejah, povedal: "Nisem glasbeni strokovnjak, a Beatli so edina glasba, ki mi je zares všeč." Foto: EPA

Potovanje v leto 1969

Peter Jackson obljublja, da bo prikazal optimističnejšo sliko nastanka albuma, ki se je sicer zaključil z legendarnim koncertom na strehi londonskega studia Apple.

"Odleglo mi je, ko sem odkril, da je resničnost drugačna od mita. Seveda so bile drame, vendar nikoli ni bilo takih nesoglasij, kot so jih povezovali z nastankom tega albuma. Gledati Johna, Georgea, Paula in Ringa, kako delajo skupaj, ustvarjajo nove skladbe, ni bilo zgolj fascinantno, ampak tudi zabavno in nepričakovano intimno," je o filmu povedal Jackson in obljubil, da nas bo film "kot časovni stroj popeljal v leto 1969, kjer bomo lahko v studiu opazovali štiri prijatelje, ki skupaj ustvarjajo neverjetno glasbo."

Jackson sicer ni razkril, kdaj bo film, ki je ta trenutek še v produkciji, prišel na velika platna. Film sicer nastaja v sodelovanju s Paulom McCartneyjem, Ringo Starrom, Yoko Ono in Olivio Harrison, še piše Rolling Stone. Skupaj z novim Jacksonovim filmom bo znova izšla tudi digitalna restavrirana verzija filma Let It Be iz leta 1970.