Sean Connery kot James Bond. Foto: IMDb
Sean Connery kot James Bond. Foto: IMDb

Opozorila spremljajo vse filme, predvajane v retrospektivi Johna Barryja, britanskega skladatelja, ki je uglasbil številne bondijade. Izjava o omejitvi odgovornosti opozarja gledalce, da vsi filmi v retrospektivi Johna Barryja “vsebujejo izrazoslovje, podobe ali drugo vsebino, ki odražajo nazore, razširjene v tistem času, a bodo danes marsikoga užalili".

"Filmi so v retrospektivo vključeni zaradi zgodovinskih, kulturnih ali estetskih razlogov, tovrstnih nazorov pa BFI ali njegovi partnerji nikakor ne podpirajo."

Kot poroča Guardian, so opozorilo dodali bondijadi Živiš samo dvakrat iz leta 1967, ker “vsebuje zastarele rasne stereotipe”. V filmu Bonda igra Sean Connery, ki se v enem prizoru skuša izdajati za Azijca.

To sezono bodo predvajali tudi film Goldfinger, ki pride z opozorilom zaradi prizora, v katerem Conneryjev Bond v skednju preseneti Pussy Galore (Honor Blackman) in jo kljub njenemu upiranju poljubi, preden mu ona podleže.

V istem filmu je sporna tudi upodobitev Goldfingerjevega korejskega pomagača Oddjoba z zajčjo ustnico, ker naj bi utrjeval predsodke, ki enačijo telesne hibe z zlobnostjo.

Na udaru tudi Polnočni kavboj

Opozorila pa spremljajo tudi druge filme v Barryjevi retrospektivi – denimo klasiko med kriminalkami Never Let Go s Petrom Sellersom, ker vsebuje "rasistične nazore in izraze".

Enako bremeni še eno klasiko, Polnočni kavboj z Jonom Voightom in Dustinom Hoffmanom. To dramo o prijateljstvu med prevarantom in moškim prostitutom spremlja tudi opozorilo o "homofobnem izrazoslovju in spolnem nasilju”.

V retrospektivi je tudi film Petulia iz leta 1968, v katerem Julie Christie igra mlado ženo, ki jo zlorablja njen mož (George C. Scott). Gledalce opozarjajo, da film vsebuje prizore družinskega nasilja.

"To sezono smo vrsto filmov opremili z opozorili, saj gre večinoma za britanske filme iz 60. in 70. let, ki potrebujejo nekaj konteksta," je povedal predstavnik za BFI.

Raziskava Britanskega odbora za klasifikacijo filmov iz leta 2021 je pokazala, da skoraj dve tretjini vprašanih najstnikov podpira opozorila pri filmih, ki bi lahko negativno vplivali na njihovo duševno zdravje. Najstnike najbolj skrbijo anksioznost (50 odstotkov), stres (38 odstotkov) in depresija (34 odstotkov), sledijo pa telesna samopodoba (30 odstotkov), samomor (20 odstotkov) in samopoškodovanje (20 odstotkov).