Francoska pošta. Foto: Shutterstock
Francoska pošta. Foto: Shutterstock

V zadnjem obdobju na francoski pošti opažajo povečano število strank, ki prevzamejo na spletu naročen izdelek in ga le malo pozneje prinesejo nazaj v želji, da ga vrnejo prodajalcu, saj jim ne ustreza. Da bi ljudem olajšali življenje, zdaj na francoski pošti poskusno uvajajo garderobe.

V izbranih poslovalnicah v Parizu lahko posamezniki takoj po prevzemu pošiljke to odnesejo v rumeno pobarvano kabino, ki spominja na star poštni kiosk, kjer jih čakajo stol, ogledalo in polička, kamor lahko položijo paket, če se po pomerjanju izkaže, da jim kupljeno ne pristaja ali pa si preprosto premislijo glede nakupa.

Kot je znano, spletni trgovci večinoma omogočajo brezplačno vrnitev nakupa, a za posameznike to pogosto pomeni, da morajo najprej osebno prevzeti pošiljko v poštni poslovalnici, ga odnesti domov, tam preizkusiti in nato odnesti spet na pošto, da ga pošljejo trgovcu. "Ljudem želimo olajšati življenje," so po poročanju AFP-ja sporočili iz družbe La Poste, kjer upajo, da bo storitev še povečala njihov promet. Kot mnoge druge pošte se namreč tudi francoska že nekaj let spopada z upadom pisemskih pošiljk, a obenem opaža porast paketnih – kot posledica spletnih nakupov. A obenem kot gobe po dežju rastejo dostavne službe, ki si jemljejo svoj delež na trgu.

Prvi vtisi kupcev po poskusni uvedbi garderob so dobri. Parižanka Michele Limouzy je za francosko tiskovno agencijo tako dejala, da je garderoba zelo praktična: "Tako se lahko izognemo nepotrebnemu prenašanju pošiljk tja in nazaj."

A vsi nad potezo niso navdušeni – lastniki manjših trgovin z oblačili opozarjajo, da bi poteza francoske pošte lahko še dodatno udarila po njihovem poslovanju. Že zdaj se namreč spoprijemajo s težavami, saj ljudje naročajo (cenejša) oblačila po spletu, prav sprotno pomerjanje pa je predstavljalo še eno redkih prednosti, ki so jih imeli pred spletnimi trgovci. Če bo La Poste dejansko uvedla garderobe v vseh svojih poslovalnicah po državi, bo to pomenilo velik udarec lokalnemu gospodarstvu, so sporočili z Zveze francoskih prodajaln, v katero je včlanjenih okoli 450.000 malih trgovcev, navaja AFP.