Andrej pred dnevi v Parizu. Se ga morajo manekenke bati? Foto: Reuters
Andrej pred dnevi v Parizu. Se ga morajo manekenke bati? Foto: Reuters
Andrej Pejić in Karolina Kurkova
Kdo je Karolina in kdo Andrej? Foto: EPA

Pisali smo že o 19-letnem manekenu, ki je med vojno iz rodne Bosne in Hercegovine pobegnil v Melbourne, tam pa navdušil modne fotografe in agente. Danes je eden najuspešnejših moških modelov na svetu, zaradi obraznih potez, dolgih svetlih las, visokih ličnic in vitke postave pa razburja modno sceno, saj se pojavlja tako na moških kot na ženskih modnih revijah.

Gaultierja je očaral
Pejića je pod svoje okrilje vzel predvsem znameniti francoski oblikovalec Jean Paul Gaultier, ki mu je v zadnjem času ponudil kar tri sodelovanja. Najprej se je Pejić kot usodna ženska, z rahlo valovitimi svetlimi lasmi in v salonarjih, v zlato-krzneni kombinaciji pojavil na reviji moške mode v Parizu, nekaj dni pozneje pa se je zlahka pomešal med vrhunske manekenke v zaključku njegove pomladansko-poletne kolekcije za nežnejši spol. Prav neverjetno je, kako Pejić z ničimer ni dal slutiti, da se v tesni poročni obleki z vpadljivo vlečko na glavi dejansko skriva moški.

A to še ni vse. Gaultier ga je nato povabil še na snemanje reklamnega oglasa za svoja oblačila, na katerem je Pejić poziral (in se poljubljal) z uveljavljeno češko manekenko Karolino Kurkovo. Razlike v zunanji podobi med njima skoraj ni, kar je pri oglasu še posebej fascinantno.

Da je Pejić trenutno res prvo ime moškega manekenstva, dokazuje tudi njegovo sodelovanje v zadnji kampanji Marca Jacobsa in fotografije tako v italijanskem kot francoskem Vogueu.

Moški? Ženska? Saj je vseeno ...
Andrej, ki v višino meri 188 centimetrov in ima predirljivo zelene oči, velja tudi za nosilca nove smernice v visoki modi - brisanja razlik med spoloma, zato vse bolj na površje prihajajo poženščeni moški, imenovani tudi "femiman", na naslovnicah pa je videti tudi vse več transseksualcev, transvestitov in modelov brez jasno razvidnega spola.

Pejić je sicer na spletni strani models.com trenutno na 16. mestu najvplivnejših moških modelov na svetu, a se strmo vzpenja. Na prvo mesto omenjena stran uvršča Baptista Giabiconija, sledijo pa mu Sean O'Pry, Simon Nessman, Clement Chabernaud in Nikola Jovanović.