Okoljski aktivisti na shodu
Okoljski aktivisti na shodu "modna revolucija", na katerem so novembra lani v Tel Avivu opozarjali na vplive modne industrije na okolje. Foto: AP

"Nekaj vodilnih podjetij dela majhne korake napredka, vendar se je v splošnem modna industrija zelo slabo odrezala," je za Reuters povedala Sarah Kent, glavna dopisnica portala na področju trajnostnega razvoja.

Bussiness of Fashion je drugo leto zapored izdal letni indeks trajnostnega razvoja mode, pri čemer so analizirali javno dostopne podatke vodilnih 30 modnih podjetij, ki so jih razvrstili v tri kategorije – prestižne znamke, športna oblačila in ulična moda.

Skupno nekoliko slabši izidi letošnjega poročila v primerjavi z lanskim so sicer tudi posledica tega, da so letos v analizo zajeli dvakrat več podjetij kot lani.

Indeks trajnostnega razvoja mode sestavlja šest kategorij, v katerih analitiki ocenjujejo napredek posameznih podjetij. Kategorije so transparentnost, izpusti, voda in kemikalije, odpadki, materiali in pravice delavcev, piše na spletni strani portala.

Na splošno so podjetja dosegla največji napredek na področju zmanjševanja emisij, najmanj napredka pa pri zmanjševanju količine odpadkov.

Na prvem mestu Puma, sledita Kering in Levi Strauss

Najboljši skupni izid je doseglo podjetje Puma, ki je zbralo 49 od sto mogočih točk. Na drugem mestu je lanski zmagovalec Kering. Sledijo Levi Strauss, H & M Group in Burberry.

Najslabše se je odrezalo pet podjetij s področij ulične mode in športa: URBN, Skechers, Fila Holdings, Anta in HLA Group.

"Ne vidimo velikih preskokov"

"Obstajajo znaki napredka, vendar je v glavnem postopen – ne vidimo velikih preskokov, ki jih resnično moramo videti v naslednjih osmih letih, da bi iz današnjega stanja prešli v industrijo, ki deluje na ravni, da ne bi uničil ambicije pariškega podnebnega sporazuma," še ocenjuje Sarah Kent.

Poročilo še opozarja, da bi določena podjetja lahko izgubila svoj kulturni vpliv in si uničila dolgoročno vrednost, saj postajajo regulatorji in potrošniki vse bolj kritični do visokoletečih okoljskih obljub.