Catherine je bila Dianina najljubša oblikovalka. Sodelovali sta 16 let, vse do Dianine smrti leta 1997. Foto:
Catherine je bila Dianina najljubša oblikovalka. Sodelovali sta 16 let, vse do Dianine smrti leta 1997. Foto:
obleka Catherine Walker
Catherine se je specializirala za večerne toalete ...
obleka Catherine Walker
... in poročne obleke.

Walkerjeva, ki je pretekli teden, stara 65 let, umrla zaradi raka, je pokojni princesi izdelala več kot 1.000 oblek. Princesa ljudskih src, kot so Diano imenovali mediji, je postala njena redna stranka tri mesece po poroki s princem Charlesom leta 1981. Sodelovali sta vse do Dianine tragične smrti 16 let pozneje, Diana pa je Catherinino črno obleko nosila tudi na svoji zadnji poti, na kateri jo je pospremilo več kot tri milijone žalujočih Britank in Britancev.

Vdova pri 30 letih
Catherine Walker se je rodila 27. junija leta 1945 kot Catherine Marguerite Marie-Herese Baheux v Pas-de-Calaisu v Franciji. Študij estetike in filozofije je dokončala v Franciji, izobraževanje pa nadaljevala v Londonu. Leta 1970 se je poročila s pravnikom Johnom Walkerjem, s katerim sta imela dve hčerki. Po moževi smrti v nesreči leta 1975 je začela obiskovati večerno šolo za oblikovanje. Nato se je še enkrat poročila z Irancem Saidom Ismaelom, predavateljem na Akademiji za umetnost v Chelseaju, s katerim sta postala tudi poslovna partnerja.

Specializirala se je za večerne toalete in poročne obleke
Sprva je prodaja le obleke za otroke, nato pa začela oblikovati kolekcije za ženske. Specializirala se je predvsem za večerne toalete in poročne obleke. Samostojno podjetniško pot je začela leta 1976, ko je ustanovila podjetje Chelsea Design Company. Leto pozneje je v Londonu odprla svoj butik.

Že leta 1975 so ji zdravniki postavili diagnozo raka na prsih in morala je na operacijo. Kljub temu ni obupala in postala je redna donatorka organizacije za pomoč bolnicam z rakom na prsih Breast Cancer Haven.

Podjetje Catherine Walker & Co. bo živelo naprej
V začetku 90. je bila dve leti zapored imenovana za oblikovalko leta, enkrat pri Glamourju, drugič pa pri Couturu. Več kot 30 let je neutrudljivo načrtovala nove kolekcije, imela pa je tudi svojo linijo izdelkov za negovanje kože. Takoj ko se ji je zdravstveno stanje poslabšalo, je sodelavcem začela predajati svoje delo, da bi lahko njeno podjetje Catherine Walker & Co. živelo tudi po njeni smrti.

Walkerjeva je umrla pretekli četrtek na svojem domu. "Catherine je kot mlada vdova izkusila marsikaj. Dvakrat se je bojevala tudi z rakom. Kljub vsemu ji je uspelo ustvariti eno izmed najuspešnejših britanskih modnih blagovnih znamk, hkrati pa vzgojiti čudoviti hčerki. Njene kreacije nosijo številne lepotice," je ob tragični novici sporočila njena družina.

Nekaj kreacij Catherine Walker si lahko ogledate v spodnji fotogaleriji.