Popolnega plašča za prihajajočo sezono vam ni treba iskati daleč - nekaj aktualnih različic, s katerimi boste v koraku s svetovnimi smernicami, najdete pri domači znamki Firma by Sanja. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Popolnega plašča za prihajajočo sezono vam ni treba iskati daleč - nekaj aktualnih različic, s katerimi boste v koraku s svetovnimi smernicami, najdete pri domači znamki Firma by Sanja. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Posebnost, ki odlikuje letošnje nabolj vroče modele plaščev, je, da se ne zapenjajo, ampak jih stisnemo ob telo z rokami (na fotografiji različica Acne). Foto: Acne
Usnjena motoristična jakna - na levi iz švedske hiše Acne, na desni po zamisli Nine Šunšnjara. Foto: Acne
Če se po vaši omari še valja kak primerek iz 90., na primer trenirka z živalskim ali kakim drugim motivom, ste na konju (tigru)! Luksuzno različico pa ponujajo pri trenutno zelo vročem Kenzu, ki sta ga v eno najbolj 'kul' znamk ta hip preobrazila nova kreativna direktorja Carol Lim in Humberto Leon (Opening Ceremony). Foto: Kenzo
V omari ne bi bilo slabo imeti celotne kolekcije Jil Sander za to sezono, kajne? Foto: EPA

Lucile Costey s pariške svetovalne agencije Universe Mode je za kos sezone označila usnjeno motoristično jakno, na svoj seznam "obveznih" pa dodala še prevelik pulover, ogrinjalo (pončo) ali plašč z okroglimi rameni, omenja še čipko v vseh oblikah. Tu so še majhne torbice škatlaste oblike z dolgim pasom, vrnili pa so se tudi nahrbtniki, a v bolj "šik" izvedbah; še vedno so aktualne aktovke, a z ženstvenim pridihom.

Ne, nismo pozabili na predstavnike moškega spola! Glede smernic v moški modi smo se pogovorili z blogerjem Anžetom Frantarjem. Njegove odgovore boste lahko prebrali v naslednjih dneh.*

Pri stajlingu ne pozabite na šale s psihedeličnimi potiski, čevlji pa so spet koničaste oblike in z visoko peto. Za vsakodnevno udobje poskrbijo mokasinke (tudi s peto) in čevlji v slogu copat, pa nizki čevlji v slogu moške obutve z vezalkami in gležnarji oz. škorenjci "chelsea".

Slovo neona in balerink
Če ste si to poletje omislili neonsko majico, jo za jesen in zimo pospravite v omaro, saj so neonski odtenki preprosto preveč poletni. Po dolgih letih prisotnosti se poslavljajo tudi balerinke, ki jim že do naslednjega poletja pripisujejo popolno izumrtje!

Mi smo za nasvet, v katere kose investirati, prosili Petro Windschnurer, urednico mode in lepote pri slovenski izdaji modne revije Elle. Zanimalo nas je tudi, ali zaradi slabe gospodarske situacije in do okolja prijaznega življenjskega sloga lahko tudi recikliramo kose iz prejšnjih sezon na način, da so videti še vedno aktualni.

Kateri so "obvezni" kosi za prihajajočo sezono, ki nas lahko obvarujejo pred oblačilnimi zagatami? Bi jih lahko izpostavili pet?
1. XXL-plašč, ki se s pomočjo konstrukcije poigrava z volumni.
2. Široke hlače iz kompaktnega materiala in dolžine do tal.
3. Športni pulover s potiskom (živali, baročni vzorci, motivi iz osemdesetih).
4. Usnje - usnjen top, usnjeno krilo, usnjene hlače. Kar koli, le da je izdelano iz usnja. Usnje je najbolj vroč material prihajajoče zime.
5. Obleka iz žameta (priporočam rjavo, vinsko rdečo, globoko modro in temno zeleno barvo).

Plašč je gotovo eden temeljnih kosov vsake garderobe, kakšne so smernice?
Kot sem že omenila, plašč naj bo malce prevelik, posebnost, ki odlikuje letošnje nabolj vroče modele pa je, da se ti ne zapenjajo, temveč jih stisnemo ob telo z rokami.

Prav tako plašči niso več samo črne, temno modre in kamelje barve. Na modno prizorišče prihajajo različice v rožnati, rdeči, rumeni, zeleni ...

Kaj pa modni dodatki - predvsem torbe - in čevlji, kaj bomo nosili to jesen in zimo?
Manjša kot je torbica, boljša je. Za razliko od pisemskih oblik, ki so bile do zdaj nekako najbolj priljubljene, se na modno prizorišče vrača torbica z miniročaji. Da, znova jih bomo gugale v roki.

Škornji, ki segajo vsaj do kolen ali čez so skoraj obvezni. Peta je visoka, lahko skrita (Givenchy), ampak visoka.

V duhu z varčevanjem in "zeleno" zavestjo nas zanima, ali je mogoče najti kose iz prejšnjih sezon, ki so letos še vedno videti aktualno. Je mogoče to doseči z manjšimi popravki?
Iz poletne sezone se v zimo selijo peplum obleke in topi. Pletenine tudi niso izgubile svojega čara, pa široke hlače, ki bodo videti odlično ob salonarjih z zašiljeno konico.

Med pestrim naborom poletnih vzorcev boste prav gotovo našli kakšnega, ki bo ustrezal modnim smernicam za jesen in zimo 2012/13 (pudarek je na "retro" geometrijskih tematikah).

Izpostavila bi poudarjen pas - oblecite plašč, jakno, obleko, pulover iz prejšnjih sezon in jih opasajte s širšim pasom. Tako se lahko že pozabljen kos v trenutku spremeni v najbolj aktualno oblačilo.

Kakšno je vaše stališče do vse bolj priljubljenega zbiranja vintage kosov?
Menim, da je z vintage kosi enako kot s tistimi, ki so ravnokar prišli izpod šivalnih strojev. Moraš jih znati nositi. Z njimi je mogoče ustvariti čudovite, sveže stajlinge in obratno: prežvečene, neosebne oblačilne kombinacije.

*Kmalu boste na MMC-ju lahko brali tudi o najbolj vidnih trendih zadnjih desetih let.