Najljubša oblikovalska imena Miroslave Dume (na fotografiji pred revijo Valentino na pariškem tednu mode) so Vika Gazinska, Marni, Chanel, Phoebe Philo, Raf Simons, Ostwald Helgason, Proenza Schouler, od literature pa najraje prebira ruske klasike, zadnje čase tudi Hemingwaya. Foto: EPA
Najljubša oblikovalska imena Miroslave Dume (na fotografiji pred revijo Valentino na pariškem tednu mode) so Vika Gazinska, Marni, Chanel, Phoebe Philo, Raf Simons, Ostwald Helgason, Proenza Schouler, od literature pa najraje prebira ruske klasike, zadnje čase tudi Hemingwaya. Foto: EPA

Rusija je nastrojena proti kreativcem. Glavni so oligarhi, ki so v 90. pokradli vse vire in obogateli z nafto, lesom, železom. Ne razumejo, da je moda industrija in da lahko s tem prav tako zaslužiš.

Modna oblikovalka Vika Gazinska
Elena Perminova (na fotografiji prav tako pred revijo Valentino) je odraščala v Bedirsku v Sibiriji, moža pa je spoznala v zelo nenavadnih okoliščinah: pri 16 so jo aretirali zaradi razpečevanja mamil v neki diskoteki v Novosibirsku. Ker je sodelovala s policijo, so ji lokalni mamilarski baroni stregli po življenju, zato se je Lebedev zavzel, da so jo vključili v program za zaščito prič. Elena je nato študirala ekonomijo v Moskvi in se zaljubila v svojega rešitelja. Foto: EPA
Ulyana Sergeenko (desno) pred revijo ateljeja visoke mode Christian Dior januarja letos. Foto: EPA

Glamurozna četverica - pozabite že na tisto iz Seksa v mestu! - se je na blogih, ki pišejo o uličnem slogu v modnih prestolnicah, začela pojavljati pred nekaj sezonami (saj veste, v modi se čas meri v sezonah) in je znana tudi pod ljubkovalnim vzdevkom "ruska mafija".

Tudi za Moskvo je upanje
V Sovjetski zvezi moda še pred 20 leti tako rekoč ni obstajala, pred začetkom 90. let niso poznali ne modnih butikov ne revij. Tudi doslej se modno oblikovanje še ni ravno razcvetelo, čeprav je tam vse več ljudi z denarjem, ki ga želijo porabiti za razkošje. A časi se vendarle spreminjajo, tu so glasnice nove ruske estetike, ki jim ni mar za kičaste in kričeče (ali pretirano oprijete in/ali kratke) oprave, ki nam, kot priznavajo tudi same, največkrat pridejo na misel, ko slišimo besedno zvezo "ruski modni okus".

Kot pravi drobna Duma, za prijatelje Mira, hči ruskega senatorja in ustanoviteljica modne novičarske spletne strani Buro 24/7 (kalila se je pri ruski izdaji revije Harper's Bazaar), se želi vse več mladih Rusov oddaljiti od prej omenjenega stereotipa o ruskem kiču. Zato namesto kosov razvpitih tujih imen, majic z velikanskimi napisi v slogu D & G in razkošnih krznenih plaščev izberejo obleko Vike Gazinske ali Aleksandra Terehova. In prav to je tisto, kar jim daje upanje, da bo tudi Moskva nekoč na modnem zemljevidu sveta.

Od "komunalke" do Colette
Vika Gazinska ni "le še ena Moskovčanka, znana po dragem, a popolnem okusu". Najbližje sta si prav z Miro, s katero sta se spoznali leta 2007, ko je Mira obiskala njen showroom in "pokupila pol kolekcije". Gazinska v modnih krogih uživa vse več ugleda, njene kreacije so od leta 2010 na prodaj tudi v ugledni pariški trgovini s konceptom Colette, od pred kratkim pa tudi v največji spletni trgovini modnega luksuza Net-a-Porter. In to po za običajne smrtnike izjemno visokih, pravzaprav nedostopnih cenah - po besedah oblikovalke tudi zato, ker so nekatere ročno izdelane, pogosto v Franciji, Italiji, Švici ... Kot pravi, oblikovanje v Rusiji tako rekoč ne obstaja, saj normalno poslovanje otežujejo carinske in politične omejitve. "Rusija je nastrojena proti kreativcem. Glavni so oligarhi, ki so v 90. pokradli vse vire in obogateli z nafto, lesom, železom. Ne razumejo, da je moda industrija in da lahko s tem prav tako zaslužiš."

Oblikovalka, rojena leta 1981, pogreša Moskvo svojega (skromnega) otroštva, saj je bilo kljub pomanjkanju tam lepo živeti, pa čeprav v "komunalki", stanovanju, ki si ga je njena družina delila s še dvema drugima. "Zdaj je Moskva grda," pravi. Iskreno izraža tudi neodobravanje tega, da je ruski predsednik Vladimir Putin.

Oblikovanja se je pravzaprav naučila sama, saj ko je šla študirat, modno oblikovanje v Rusiji tako rekoč ni obstajalo, na univerzi so le šivali. Zato se je učila od slikarjev, zadnje generacije "ruske stare šole". V modni svet je vstopila s prakso pri ruski izdaji revije L'Officiel pod vodstvom Eveline Hromčenko, pozneje je postala asistentka te vplivne poslovne ženske. Nato je s pomočjo mecena, kalifornijskega umetnika, ki živi v Moskvi, ustanovila svoje podjetje. Zdaj posel cveti in njene stranke nikakor niso več le Rusinje. Kot zavedna vegetarijanka jih vztrajno prepričuje, da se da ruske zime preživeti tudi brez krzna ...

Ko je tvoj princ na belem konju milijarder
Tretja "ruska modna mafijka" je manekenka in modna ikona Elena Perminova, žena ruskega milijarderja Aleksandra Lebedeva, nekdanjega KGB-jevega vohuna in časopisnega mecena. Dolgonoga Elena, ki so jo pred desetimi leti aretirali zaradi razpečevanja mamil v rodni Sibiriji, nato pa je prijahal princ na belem konju - Lebedev, ne manjka v nobeni prvi vrsti na revijah velikih znamk. Zanjo ni čisto nič neobičajnega, da na čisto običajen dan obleče kreacijo Chanelovega ateljeja visoke mode ...

26-letnica, ki ima z 52-letnim Lebedevom - trenutno mu grozi zaporna kazen zaradi javnega napada na ruskega nepremičninskega tajkuna Sergeja Polonskega - dva otroka, pravi, se o prizadevanjih svojega moža za svobodo tiska v Rusiji ne želi javno opredeljevati, a "verjame v ljubezen", kot poje tudi njihov družinski prijatelj Elton. Da, Elton John.

Morda najdrznejša v četverici, ko gre za osebni slog, pa je Uljana Serginko, oblikovalka visoke mode, ki redno tudi nosi kreacije visoke mode - kot pravi, je sama svoja najboljša stranka. Preobleče se večkrat na dan, če je treba. Tudi na iztekajočem se tednu mode v Parizu so jo fotografi prizadevno lovili.

Ko četverica, ki jo sestavljajo Mira, Vika, Elena in Ulyana, skupaj pride na teden mode v Parizu, bivajo kje drugje kot v Ritzu.

Rusija je nastrojena proti kreativcem. Glavni so oligarhi, ki so v 90. pokradli vse vire in obogateli z nafto, lesom, železom. Ne razumejo, da je moda industrija in da lahko s tem prav tako zaslužiš.

Modna oblikovalka Vika Gazinska