Čeprav sama pravi, da mladost ohranja s spanjem v zamrzovalniku, bi bil marsikdo pripravljen dati roko v ogenj, da so imeli pri njenem videzu prste vmes plastični kirurgi. Foto: EPA
Čeprav sama pravi, da mladost ohranja s spanjem v zamrzovalniku, bi bil marsikdo pripravljen dati roko v ogenj, da so imeli pri njenem videzu prste vmes plastični kirurgi. Foto: EPA
Gina Gershon kot Donatella Versace. Foto: Lifetime
Donatella s hčerko Allegro, glavno dedinjo imperija Versace, ki se je pred leti borila z anoreksijo. Foto: EPA

V ZDA bodo prihajajoči konec tedna predvajali film Hiša Versace, v katerem slavno modno oblikovalko upodablja v uvodu omenjena igralka. A v hiši Versace s projektom niso najbolj zadovoljni.

Iz milanske modne institucije, ki jo je na vrh modnega sveta popeljal Donatellin starejši brat Gianni Versace, ki ga je leta 1997 pred njegovim razkošnim domovanjem v Miamiju ustrelil neuravnovešeni atentator, so zdaj prišli prvi komentarji na film, posnet po knjigi novinarke Wall Street Journala Deborah Ball z dramatičnim naslovom House of Versace: The Untold Story of Genius, Murder and Survival (Hiša Versace: Zamolčana zgodba o geniju, umoru in preživetju). "Versace ni pooblastil tega tv-filma niti ni na kakršen koli način vpleten v projekt o ge. Versace," so povedali predstavniki modne hiše.

Se spominjate Fabie iz Grde račke?
Zgodba pod okriljem produkcijske hiše Lifetime, znanega po solzavih tv-filmih, se osredotoča na težko obdobje v življenju Donatelle Versace po bratovem umoru, ko se je kar naenkrat znašla v središču pozornosti modne industrije kot kreativna direktorica znamke in se je morala soočiti z neusmiljenimi kritikami. Donatello, ki se je nato spopadala z odvisnostjo od kokaina in hišo pripeljala skoraj na rob propada, kar je prikazano tudi v filmu, je prevzela Gina Gershon, ki je v seriji Grda Račka prav po Donatelli oblikovala parodični lik Fabie, Giannija pa igra Enrico Colantoni. Njuno teto Lucio upodablja seksbomba iz 60. let Raquel Welch.

Gershonova, najbolj znana po vlogi iz filma Koktejl (1988), je v tv-pogovoru s Katie Couric priznala, da je imela pomisleke glede vloge, saj je dejala, da ji, ko pomisli na Donatello, vedno "najprej na pamet pade njena ekstravagantna podoba, ki malce spominja na karikaturo". A ko je prebrala scenarij, je ugotovila, da gre pravzaprav za družinsko dramo, ki ji je predstavljala izziv. Tudi zato, ker si z drobno, (preveč) zagorelo blondinko iz stekleničke Donatello (nekoč je na vprašanje, kako ohranja mladost, odgovorila: "Spim v zamrzovalni skrinji!") v resničnem življenju nista čisto nič podobni. So se pa umetniki ličenja potrudili in dosegli rezultat, ki ga lahko vidite na priloženi fotografiji.

"Muza in kritičarka" Giannija Versaceja
Donatella Versace se je rodila leta 1955 v mestu Reggio Calabria na jugu Italije, je najmlajša od štirih otrok v družini Versace, danes je poleg nje živ le še brat Santo. S starejšim bratom Giannijem, ki je ustanovil svojo modno hišo, je sodelovala že od začetka njegove poslovne poti, bila je njegova "muza in najglasnejša kritičarka", kot je nekoč povedala sama. Gianni je je v 80. letih posvetil parfum Blonde in ji namenil znamko Versus, ki jo vodi še danes.

V zakonu z ameriškim manekenom Paulom Beckom sta se Donatelli rodila hči Allegra in sin Daniel, po Giannijevi smrti je takrat 11-letna Allegra, ki jo je slavni stric oboževal, podedovala polovični delež njegovega modnega imperija.

Resnična Donatella se je v "cameo" vlogah pojavila v več filmih, tematsko povezanih z modo, med drugim v Zoolanderju. V šovu Saturday Night Live jo redno parodira igralka Maya Rudolph, s katero sta v resničnem življenju dobri prijateljici. V filmu Umor Versaceja iz leta 1998 je žensko na čelu slovite modne hiše upodobila Dania Deville.