Bethina fotografija na naslovnici revije Love, ki je (modni) svet razdelila na dva pola: za debeluške na naslovnicah in proti njim. Foto: Love
Bethina fotografija na naslovnici revije Love, ki je (modni) svet razdelila na dva pola: za debeluške na naslovnicah in proti njim. Foto: Love
Beth Ditto
Pozabite na koščene rockerice v pajkicah, nova 'kraljica kulskosti' je Beth Ditto, so zapisali pri reviji NME. Foto: NME
Beth Ditto
Fotografija iz kampanje Beth Ditto za Evans. Foto: Evans
V družbi s suhico Kate Moss. Menda se dekleti kljub javnim besednim obračunom v resnici dobro razumeta. Foto: EPA

Vodilni britanski proizvajalec oblačil za ženske z močnejšimi postavami Evans in glasbena ikona polne postave Beth Ditto, pevka skupine Gossip, sta s skupnimi močmi ustvarila novo modno kolekcijo. Fotografije za oglaševalsko kampanjo je posnel fotograf Rankin, kolekcija pa, kot so zapisali v sporočilu za javnost, "odraža Bethin neponovljivi slog".
Obleke, ki so na voljo v velikostih od 44 naprej, zaznamuje močan vpliv 80. let v sožitju z zanimivimi oblikovalskimi rešitvami in kosi, ki jih je mogoče kombinirati med sabo. Kolekcija se ponaša tudi z grafičnimi dizajni, okrasi in naborki.
Uresničitev Bethinih sanj
Dittova je o sodelovanju povedala: "Oblikovanje te linije je bila uresničitev sanj. Želela sem si ustvariti nekaj posebnega, samo za nas, nekaj, česar še nismo videli. Upam, da bodo obleke koga navdahnile za razmišljanje zunaj ustaljenih okvirov. Saj so okvirji vendar kvadratne oblike, mi pa nikakor nismo."
Beth je pri oblikovanju sodelovala z vodjo oddelka za oblikovanje pri Evansu, Liso Marie Peacock, želeli sta ustvarili kolekcijo, ki je nosljiva in zabavna. Vpliv pevke je opazen pri več dizajnih, kakršni sta na primer obleka s potiskom z dominami in majica, ki jo lahko nosimo s pasom ali brez v kombinaciji s pajkicami. Nekaj kosov še posebej izstopa, na primer kričeče škrlaten vezen top z metuljastimi rokavi, pa tudi glamurozna večerna obleka.

Predstavitev linije je odlično sovpadla z začetkom britanske festivalske sezone, saj bodo kar nekaj kosov zagotovo vesela dekleta močnejše postave, ki se ne morejo stlačiti v cunjice, kot jih nosi in oblikuje supermanekenka Kate Moss: med njimi so tudi jakne, torba in potiskan pulover s kapuco ter ogrinjalo.

Kolekciji Beth Ditto, ki je že na prodaj v njihovih trgovinah po vsej Veliki Britaniji, so pri Evansu posvetili tudi spletno podstran, kjer Beth objavlja novičke, tam pa lahko tudi kupite kose iz kolekcije.

Debeluška kot vzor ali slab zgled?
Beth Ditto se je kot Mary Beth Patterson rodila leta 1981 v Arkansasu. Je zagreta borka za pravice istospolno usmerjenih, znana pa je predvsem po svojih divjih odrskih nastopih in edinstvenem videzu. Sebe označuje kot punkerico, zato, kot pravi, ne uporablja deodorantov in se ne depilira.
Mnogi jo hvalijo zaradi pogumnega sloga oblačenja kljub močni postavi, s čimer naj bi ostala polnejša dekleta spodbujala k boljši samopodobi, nekateri zdravniki pa njeno podobo kritizirajo, saj naj bi javno normalizirala debelost.

"Primerjati se z ničlo je smešno!"
Beth je znana tudi po tem, da je vedno brez dlake na jeziku. Nekoč se je tako "spravila" na Kate Moss, Victorio Beckham, bolj znano kot Posh, in zloglasno oblačilno "številko nič", po kateri hrepenijo vse (ne)zvezdniške suhice.
O Kate je tako povedala, da se ji zdi neumno, da jo glasbeni časopis NME (prav na naslovnici te revije se je Beth pojavila v Evinem kostumu in zaradi svojih oblin povzročila veliko razburjenja, op. a.) nominira za nagrado: "Nominirati Kate za kar koli v zvezi z glasbo je nesmiselno," je povedala. O Posh pa je dejala: "Posh Spice je prav smešna. V 90. je bila za girl power, nato pa je ugotovila, da bo pozornost pritegnila s suho postavo. Popolnoma bedasta je."

In še Bethine misli o številki nič? "Da se primerjaš z ničlo, je smešno. In nezaslišano neumno!"

Na čigavi strani ste pa vi? Kakor koli že, na ogled vam ponujamo nekaj Bethinih modnih izbir, na prvih petih se predstavlja kot manekenka za kolekcijo za Evans: