MiroMisljen tudi tokrat ostaja zvest svojim drznim zamislim. Foto: Jure Makovec
MiroMisljen tudi tokrat ostaja zvest svojim drznim zamislim. Foto: Jure Makovec
Ljubljanski hotel Slon, v katerem še poteka prenova, je zavzela modna srenja. Foto: Jure Makovec
Vsak teden mode je tudi priložnost za estradnike, da pokažejo svoje najnovejše modne kose. Foto: Jure Makovec

ZOOFA je trgovina, v kateri se združujejo slovenski oblikovalci s področja mode in uporabne umetnosti: PATRICIA PIE, ZELOLEPO, JSP, PRINCIP by Mojca Celin, NELIZABETA, NI – nikoli isto/never identical, Renata Bedene, Firma by Sanja, Simona Kogovšek, tinapavlin in vesnastih. Na skupni predstavitvi so na ogled postavili kolekcijo Urbani nomadi.

Tina Gorkič, ki je bila kot študentka Naravoslovnotehniške fakultete v Ljubljani na aprilskem tednu mode nagrajena s predstavitvijo na LJFW, je priložnost zdaj izkoristila s kolekcijo Aisha, ki "v ospredje postavlja afriške ženske in njihove vsakdanje bitke za enakopravnost med spoloma". "Iskanje pomena in simbolov me je pripeljalo do kombiniranja različnih barv in vzorcev in tekstur, pri čemer je velik poudarek na materialih," je še povedala mlada oblikovalka.

MiroMisljen, znan po ekstravagantnih idejaih in pogosto še bolj ekstravagantnih izvedbah, je tokrat kolekcijo poimenoval Ljubezni Vincenta van Gogha. S platen tega slavnega slikarja, "genija, ki mu ni uspelo izpolniti močne želje po uresničeni ljubezni, umetnika neizpolnjenega srca", si je za navdih izposodil predvsem disproporcionalnost, pravi.

Mateja Štimac je pod znamko EBER krznarstvo predstavila kolekcijo za prihajajočo jesensko-zimsko sezono ​MIX & MATCH ­ PART II, ki temelji na konceptu patchworka in v kateri kombinira različne vrste krzna, pa tudi usnje in krzno ter pletenine in krzno.

V ponedeljek dopoldne je v okviru tedna mode potekal pogovor ob kavi, v katerem se je Katja Horvat s Sašo Štucin, ki živi in dela v Londonu, in Stefanom Dotterjem, ki deluje med Berlinom in Parizom, pogovarjala o modnih medijih. Ob 17.00 pa bodo v lokalu Pritličje na Mestnem trgu 2 predvajali izbor kratkih modnih filmov, ki so osvojili nagrade na modnih filmskih festivalih v Berlinu, Madridu, Medellínu, Kanadi in Mehiki, z obiskovalci bo tudi Niccolò Montanari, član ustanoviteljev Berlinskega Fashion Film Festivala (BFFF), ki je pripravil izbor za LJFW. Vstop je prost.

V okviru LJFW je na ogled razstava Ne[s]končno_neizbrisljiv, ki je poklon tedna mode pokojnemu oblikovalcu Zoranu Garevskemu. Razstavo njegovih izbranih del si bo od torka do sobote mogoče ogledati v ljubljanski Mestni hiši. Ogled je brezplačen.

Tina Gorkič #ljfw #fashionweek

A video posted by MMC RTV Slovenija (@mmcrtvslo) on Sep 18, 2016 at 12:35pm PDT

#krznarstvoeber #ljfw #fashionweek

A video posted by MMC RTV Slovenija (@mmcrtvslo) on Sep 19, 2016 at 1:06am PDT