Preprosto, a usklajeno in z veliko sloga, bi lahko ocenili modni slog ameriške prve dame. Foto: EPA
Preprosto, a usklajeno in z veliko sloga, bi lahko ocenili modni slog ameriške prve dame. Foto: EPA
Zadržano na obisku pri kraljici. Foto: EPA

Še pred prihodom v Veliko Britanijo so imeli številni polne roke dela z ugibanjem, kaj se bo znašlo v kovčkih (seveda jih je kar nekaj) ameriške prve dame, ki moža spremlja na osemdnevni turneji. In tisti, ki so dejali, da bo očarala, so svoje potrdilo dobili že, ko so se odprla vrata letala Air Force One. Četudi je iz Washingtona poletela v enih oblačilih, se je na poletu čez ocean preoblekla in ob boku moža prišla oblečena v preprosto, a dodelano letos modno rumeno obleko, ogrnjena v dolgo črno jopico.

Obleko je kreiral Jason Wu, ki se je podpisal tudi pod njeno večerno obleko na dan inavguracije, ki je požela navdušujoče komentarje. Seveda ima prva dama drugačen urnik kot njen mož, a ni nič manj natrpan, seveda pa vsaka priložnost zahteva tudi primerno oblačilo. Ko sta se zakonca Obama prvi večer odpravila v Buckinghamsko palačo, so ju pred njo pričakale množice navdušencev, kot bi šlo za hollywoodska zvezdnika. "Zdi se, da je odličen zgled. Močna, inteligentna ženska. Mislim, da jo bodo tu (op. na Otoku) zelo dobro sprejeli. Ljudje so naklonjeni zakoncema Obama. Ne verjamem, da bi se tudi za kakšne druge pomembne osebnosti zbrala takšna množica ljudi," je dejala ena od navdušenih Britank. "Michelle Obama ima zelo močno avro okoli sebe, podobno kot Jacqueline Kennedy-Onassis."

Ko je leta 1961 takratna prva dama spremljala moža Johna F. Kennedyja na obisk v Pariz, je požela take navdušene ovacije, da se je predsednik pošalil, da je sam tisti, ki spremlja njo. "Ne zdi se mi slabo, da se predstavim. Sem moški, ki je spremljal Jaqueline Kennedy v Pariz, in užival sem v tem."

Michelle Obama ni zasenčila svojega moža, a gotovo ne igra obrobne vloge: medtem ko je on pod političnim drobnogledom, se je sama znašla pod modno lupo. Samo do srede zvečer se je pokazala v štirih različnih podobah, ki nobena ni šla mimo neopaženo. Kot že rečeno, je najprej nosila rumeno obleko, potem se je preoblekla v bleščeče jopico in krilo znamke J. Crew, ki je tudi ena njenih najbolj priljubljenih, za obisk pri kraljici je izbrala formalno podobo: črno jakno z belim topom, na večerji na Downing Street 10 pa je jakno odložila.

K. T.