Oglas z golim Yvesom Saint Laurentom iz leta 1971 je bil ponekod prepovedan. Foto: EPA
Oglas z golim Yvesom Saint Laurentom iz leta 1971 je bil ponekod prepovedan. Foto: EPA
Yves Saint Laurent
Yvesa Saint Laurenta so manekenke oboževale. Neznana modela ga poljubljata po koncu modne revije v Parizu oktobra 1987. Foto: Reuters
Yves Saint Laurent
Model Laetitia Casta v objemu s Saint Laurentom po predstavitvi kolekcije pomlad/poletje 1999. Foto: Reuters

Modni svet je izgubil enega od ustvarjalcev, ki so Pariz povzdignili v svetovno modno prestolnico. Poleg Christiana Diorja in Coco Chanel k legendam modnega sveta 20. stoletja prištevamo Yvesa Saint Laurenta, ki je po težki bolezni preminul v 72. letu starosti.

V tekmovalnem modnem svetu mu je uspelo zelo zgodaj. Že leta 1989 so bile delnice njegovega modnega imperija (kot prve modne hiše) na borzi. Poleg tega, da so njegove kreacije oboževale slavne ženske, je modo približal tudi drugim

Več njegovih modnih stvaritev si oglejte v fotogaleriji.

V modni svet je vnesel revolucionarne novosti in podiral meje sprejemljivega. Njegov prepoznavni znak so bile ženske safari jakne in visoki oprijeti škornji. S prosojnimi bluzami je v visoki družbi "prikrito goloto" naredil sprejemljivo. Njegove obleke z "oglatimi rameni" so postale modna klasika, večerne toalete pa so prav po njegovi zaslugi iz kičastega prešle v minimalizem.

Saint Laurent - ponos Francozov
Njegova smrt močno odmeva v Franciji. Francoski predsednik Nicolas Sarkozy ga je označil za kreativnega genija: "Prepričan je bil, da je lepota bogastvo, ki ga potrebujeta vsaka ženska in moški." Njegov dolgoletni prijatelj, ki mu je tudi pomagal, ko je zapustil modno hišo Dior in odšel na svoje, Pierre Berge, je dejal: "Coco Chanel je ženskam dala svobodo, Yves Saint Lauren pa jim je dal moč."

Čeprav je bil Yves sramežljiv in zaprt človek z le malo prijatelji, je ustvarjal drzna in nenavadna oblačila, ki so za vedno spremenila modo za ženske. Oblikovalec prestižnega ženskega spodnjega perila Chantal Thomass je dejal, da so njegove stvaritve zelo barvite in navdahnjene z umetnostjo.

Stresno otroštvo zaradi homoseksualnosti
Zaradi istospolne usmerjenosti so bila njegova otroška leta pravo mučenje. Kaplja čez rob pa je bila vojska, zaradi katere je doživel živčni zlom in tri mesece preživel v bolnišnici. Z zdravjem pa je imel težave vse do konca 80. let. Maloštevilni prijatelji so dejali, da se je popolnoma odrezal od sveta. Ni bral časopisov, poslušal radia, stike z realnostjo je ohranjal le prek prijateljev.

Po upokojitvi leta 2002 se je le redko pojavil v javnosti. Leta 2007 je dobil eno najprestižnejših francoskih odličij.

A. M.