Vivienne Westwood je po modni reviji pozvala ljudi, naj nehajo brezglavo trošiti in naj raje pomagajo rešiti svet pred propadom. Foto: EPA
Vivienne Westwood je po modni reviji pozvala ljudi, naj nehajo brezglavo trošiti in naj raje pomagajo rešiti svet pred propadom. Foto: EPA
Westwoodova ostaja zvesta svojemu zaščitnemu znaku, škotskemu karu, v najbolj nenavadnih kombinacijah in izvedbah. Foto: EPA
Williamsonova oblačila so zelo nosljiva, je povedala njegova prijateljica in oboževalka Twiggy. Foto: EPA

Vrhunec nedelje na londonskem tednu mode, dneva, ko se je predstavilo nekaj najvidnejših britanskih modnih oblikovalcev, je bila nova linija Vivienne Westwood, Red Label. Gotski blišč londonske kraljeve sodne palače je bil dramatična kulisa njene modne revije. Zaščitni znak Westwoodove, škotski karo, ohlapne obleke in tkanine, ovite okrog teles manekenk, so bile v tem okolju še bolj udarne. Eklektično kolekcijo Red Label pa je sama Westwoodova označila za romantično.

"Ustavimo vse to potrošništvo"
Westwoodova je po predstavitvi svoje jesensko-zimske kolekcije v zaodrju povedala, da upa, da bodo ljudje nehali kupovati oblačila. "Ustavimo vse to potrošništvo," je izjavila nekdanja "svečenica punka", ki na modnih brveh opozarja tudi na podnebne spremembe, nekatere manekenke pa so na reviji nosile majice, posebej oblikovane za dobrodelno organizacijo Naomi Campbell Fashion for Relief, v kateri zbirajo denar za zdravniško pomoč na Haitiju.

"Ljudi pozivam, naj nehajo kupovati obleke. Zakaj ne bi ohranili daru življenja, dokler ga imamo? Nisem mnenja, da je uničenje neizogibno. Nekateri bi radi to ustavili in pomagali ljudem preživeti," je povedala ena najbolj cenjenih britanskih oblikovalk, ki se želi preizkusiti v novih izzivih, med drugim bo snemala tv-serijo o umetnosti in znanosti - a šele po tem, ko naslednji mesec v Parizu predstavi svojo "zlato" linijo, Gold Label.

Westwoodova je bila nesporna zvezdnica dneva: dvorana je bila nabito polna, v občinstvu sta sedeli tudi Janet Jackson in Naomi Campbell, v vrsti, da bi oblikovalki čestitala, je čakala supermanekenka Kate Moss. "Najboljše pri Vivienne je to, da lahko njene obleke nosiš, če imaš 16 ali pa 60 let," je povedala Jo Wood, nekdanja supermanekenka, ki se je vrnila na brvi za revijo Westwoodove. "Fantastična je."

Revija Westwoodove je zaokrožila dan, na katerem so se predstavila nekatera izmed največjih imen britanske mode, od Matthewa Williamsona, ki se je v London vrnil po več letih predstavljanja svojih zamisli v New Yorku, do stalnic londonskega tedna mode, Betty Jackson in Jasperja Conrana.

Twiggy: "Matthew je genij"
Med Williamsonovimi prijatelji v prvi vrsti sta bili tudi igralka Sienna Miller in nekdanja manekenka Twiggy, ki je izjavila, da je bil Matthew "najboljši" in dodala: "Matthewa imam na smrt rada, pravi genij je."

Millerjeva, ki na tednu mode predstavlja lastno linijo Twenty8Twelve, pa je povedala: "Res je vznemirljivo, ker se je zelo razvil. Zadnjih nekaj sezon gre v popolnoma novo smer in s to kolekcijo jo je utrdil."

Betty Jackson je dan odprla s kolekcijo, polno izdelkov iz pletenin, usnja, krzna, svile in potiskov, navdahnjenih s sončnimi zahodi in barvami angleškega umetnika Turnerja. Jasper Conran, ki na londonskem tendu mode sodeluje od leta 1979, pa je prekinil trend umirjenih barv z drznimi odtenki v "razbohotenih" oblikah.

V nedeljo so se na londonskem tednu mode s svojimi izdelki predstavili študentje podiplomskega oddelka za modno oblikovanje na prestižnem kolidžu Central Saint Martins, med njimi tudi Slovenka Anja Mlakar, o kateri bomo še pisali. Nekaj največjih britanskih znamk bo na londonskem tednu mode še na sporedu, Pringle of Scotland že danes, Burberry Prorsum pa v torek.

V fotogaleriji si oglejte utrinke z modne revije linije Red Label s podpisom Vivienne Westwood.