Najrazkošnejši model je narejen iz kože krokodila, največ žensk pa ima 'birkinco' iz goveje in nojeve kože. Stalne stranke to lahko naročijo po svojih željah, toda na to morajo čakati več kot šest let. Foto: Style.com
Najrazkošnejši model je narejen iz kože krokodila, največ žensk pa ima 'birkinco' iz goveje in nojeve kože. Stalne stranke to lahko naročijo po svojih željah, toda na to morajo čakati več kot šest let. Foto: Style.com
Jennifer Lopez in Marc Anthony
Svojo Birkin torbo imajo tudi številne zvezdnice in zvezdniki: Jennifer Lopez, Katie Holmes, Marc Jacobs, Victoria Beckham, Kate Moss ... Foto: EPA

"To ni torba, to je j... Birkin!" je v seriji Seks v mestu dejala Samantha Jones, kar tudi drži. Le kdo ne pozna slavne torbice, ki je, kot vedo vse modne poznavalke, več kot navaden modni dodatek - v modnih časopisih torbico Birkin predstavljajo kot popolno torbo za vse letne čase, ki jo lahko nosite kadar koli. Vrednost najbolj znane torbice modne hiše Hermes ne pada, temveč stalno narašča.

Več kot le torba
Ženska torbica Birkin je za navadne smrtnice enostavno nedosegljiva, a tudi ženske, ki nimajo težav z denarjem, težko pridejo do priljubljene torbice. Da bi kupili svojo "birkinco", ni dovolj le, da imate denar, saj se morate postaviti v čakalno vrsto in čakati v povprečju dve leti, da bi končno lahko kupili torbico. Za osnovni model boste odšteli 5.000 evrov, za dražje modele pa vse do 100.000 evrov.

A modne navdušenke so pripravljene čakati na torbico Birkin tudi dve leti, saj je ta več kot torba - je del modne zgodovine in dobrega okusa. Torbica modne hiše Hermes je namreč torbica, ki jo izdelujejo ročno in za njeno izdelavo potrebujejo več kot 48 ur.

Kako je torbica dobila ime?
Torbica je dobila ime po igralki Jane Birkin. Legenda pravi: Leta 1984 je direktor modne hiše Hermes na letalu videl igralko in pevko Jane Birkin, ki je s tal pobirala papirje, ki so ji padli iz majhne Hermesove torbice. Jane mu je potožila, da nikjer ne more najti velike torbice, ki bi bila obenem elegantna. Nekaj tednov pozneje je Jane prejela poštno pošiljko, v kateri je bila njena nova in večja torbica.

Ne glede na to, ali vam je torbica Birkin všeč ali ne, ta velja za enega najbolj zaželenih predmetov pri pripadnicah nežnejšega spola z vsega sveta.