Pri Gucciju že dolgo ne delajo le modnih dodatkov iz usnja, s katerimi so se proslavili. Foto: EPA
Pri Gucciju že dolgo ne delajo le modnih dodatkov iz usnja, s katerimi so se proslavili. Foto: EPA
Tom Ford
Tom Ford je mesto pri Gucciju prepustil Fridi Giannini. Foto: EPA

Kolekcijo, ki jo krasi številka ploščica 85th Gucci, je oblikovala Frida Giannini, ki so jo pri Gucciju "ustoličili" na mestu glavne oblikovalke po odhodu Toma Forda.

Gianninijeva se je pri snovanju jubilejne kolekcije poglobila v Guccijeve arhive in "iz naftalina" potegnila nekatere detajle, ki so krasili Guccijeve modne dodatke skozi dolga desetletja. Ročaji torbice, ki spominjajo na konjske uzde, in torbice, ki jih je oboževala Jackie Kennedy - vse to je Gianninijeva vključila v kolekcijo 85, ki bo na policah trgovin že ta mesec. Prevladujejo jesenske barve - bordojsko rdeča, rjava, temno zelena, ne manjkata pa niti bela in črna.

Slavo so jim prinesle torbice
Začetki modne hiše Gucci segajo v leto 1921, ko jo je v Firencah ustanovil Guccio Gucci. Gucci je bila najprej majhna, družinska trgovina z usnjenimi izdelki in sedlarska delavica. Gucci si je hitro zgradil ime in leta 1938 so odprli prvi butik v Rimu. V naslednjih desetletjih so Guccijevi mojstri in kasneje oblikovalci ustvarili številne torbice, ki so se zapisale v modno zgodovino, pozornost pa so posvetili tudi oblačilom in modnim dodatkom, ki niso bili iz usnja.