Film Sedem let skomin je znan po slovitem prizoru, ko Marilyn veter s podzemne vrtinči belo krilo. Prizor naj bi ponovila kar 40-krat, začuda pa se ji njene ošiljene pete niso ne zataknile ne zlomile na jašku podzemne, čeprav je bila to v tistem času izjemno pogosta težava žensk v New Yorku. Foto:
Film Sedem let skomin je znan po slovitem prizoru, ko Marilyn veter s podzemne vrtinči belo krilo. Prizor naj bi ponovila kar 40-krat, začuda pa se ji njene ošiljene pete niso ne zataknile ne zlomile na jašku podzemne, čeprav je bila to v tistem času izjemno pogosta težava žensk v New Yorku. Foto:

Nekateri filmi so vpeljali nove modne sloge, drugi so le ujeli duh časa, a v vseh so bila uporabljena oblačila, ki jih gledalci skozi leta niso pozabili.

In tako si Zajtrka pri Tiffanyju ne gre zamisliti brez črne obleke, v kateri Audrey Hepburn paradira po peti aveniji, Annie Hall brez kravate in brezrokavnika in Dorothy v Čarovniku iz Oza v belo-modri obleki in belih nogavičkah.

V zadnjem času je največ odobravanja požela zelena obleka Keire Knightley v Pokori, s katero popolnoma očara Jamesa McAvoya v prizoru v knjižnici.

T. P.

Film Čarovnik iz Oza ni očaral le otroškega občinstva, ampak tudi odrasle, v filmu pa Judy Garland blesti v belo-modri obleki. Obleko so leta 2005 na dražbi prodali skoraj za četrt milijona dolarjev, na notranji strani pa je še vedno imela všit napis glavne junakinje. Čeprav je film bil posnet že davnega leta 1939, je od takrat postal klasika: le kdo bi lahko pozabil strahopetnega leva, strašila brez pameti in 'pločevinkota brez srca'?
Audrey Hepburn v filmu Zajtrk pri Tiffanyju sanja o razkošju in denarju, s katerim bi si lahko privoščila tisto, kar si najbolj želi: diamante pri Tiffanyju. V filmu pa je sanjaška Holly Golightly najbolj navdušila s črno do tal segajočo obleko od Givenchyja, ki je od takrat postala nujen del garderobe vsake ženske. Majhna črna obleka je najbolj zaslovela v sceni, kjer Holly zgodaj zjutraj stopi iz taksija na prazno newyorško ulico in se ustavi pred izložbo draguljarne, z rogljičkom in kavo v rokah. Film je izšel leta 1961, 45 let pozneje pa so slavno obleko prodali za 1,2 milijona dolarjev.
Diane Keaton je za film Annie Hall prejela oskarja za glavno žensko vlogo, mnogi pa so si najbolj zapomnili njen slog oblačenja. Stalnica na njenem videzu je bil brezrokavnik in kravata, ki je bila takrat na ženski še nekaj neobičajnega in nenavadnega.
V Briljantini Olivia Newton-John in John Travolta nista očarala le s pevskimi in plesnimi sposobnostmi, ampak tudi z garderobo, ki je bila aktualna v tistem času. John navdušuje v usnjenih jaknah, Olivia pa v poštirkanih oblekicah, a največ pogledov je igralka privabila v zadnjem prizoru, kjer v slogu posnema svojega fanta. Črne usnjene hlače tako le niso le domena močnejšega spola.
Zraven večinoma glamuroznih oblek pa si je mesto na seznamu prislužil tudi razvlečen pulover, ki ga nosi glavna junakinja, ki jo igra Jennifer Beals, v filmu Flashdance. Njeno življenje je sicer razpeto med tovarno, kjer dela kot varilka, in napornimi večernimi treningi ter nastopi v nočnem lokalu. Pulover, ki ga nosi glavna junakinja, je sprožil pravcati modni trend, saj se je še nekaj let za tem nosilo prevelike puloverje, v katerih si moral imeti obvezno eno ramo odkrito.
Ena izmed najbolj priljubljenih romantičnih komedij vseh časov ima tudi zavidanja vredno garderobo. Čeprav velik del filma Julia Roberts paradira v (pre)kratkem modrem krilu, pa si za svojo stranko omisli tudi novo garderobo. Ker se njena obleka sklada tudi z njenim poklicem, je nobena trgovina, kjer ponujajo vrhunske obleke, ni pripravljena sprejeti, zato ji na pomoč priskoči lastnik hotela, kjer trenutno prebiva z Richardom Gerom. In končno lahko zasuje v vsej svoji lepoti v rdeči obleki, ki jo obleče v opero, in pikčasti, ki si jo nadene za bolj sproščeno zabavo.
Prvinski nagon mogoče ni postal kulten zaradi oblačil, čeprav so mnogi opazili belo obleko brez naramnic, ki jo je nosila v prizoru na policijski postaji. Verjetno pa ni bila tako zelo zanimiva obleka kot to, kaj se je skrivalo pod njo - oziroma se ni. Neponovljiv prizor prekrižanja nog Sharon Stone, kjer razkrije, da ne nosi spodnjega perila, se je vtisnil v spomin marsikaterega gledalca.
Mnogo majhnih deklic sanja o čudovitih oblačilih, ki jih nosijo naslovne pravljične junakinje, in film o Pepelki ni nobena izjema. Pepelka je zaradi krivične mačehe obsojena na nič kaj laskavo življenje, a dobra vila ji le izpolni željo in ji ustvari popolno obleko in kočijo, da se lahko udeleži plesa na dvoru. A tudi ta usluga ima malo manj prijetno stran, saj ob polnoči Pepelka spet postane običajno dekle v razcapanih oblačilih, za seboj princu pusti le steklen čevelj. Danes je njena razkošna modra obleka postala skoraj sinonim za Pepelko, tako kot njen stekleni čeveljc.
Glavna sestavine garderobe Nicole Kidman v filmu Moulin Rouge so satenasti korzeti, ta vloga pa jo je naučila vsaj tega, da so nekoč ženske morale za videz marsikaj pretrpeti. Med zategovanjem steznika se ji je namreč celo zlomilo eno rebro, a mogoče so bile bolečine vseeno vredne truda, saj jo je vloga ponesla med zvezde, drugi pa so na njo začeli gledati kot na resno igralko in ne le kot na ženo Toma Cruisa. Takrat sta se ravno ločevala, njena kariera pa se je komaj začela vzpenjati, a na oskarja je vseeno morala počakati eno leto, ko ga je prejela z vlogo v filmu Ure.
Kate Hudson je v romantični komediji Kako se znebiti fanta v 10 dneh najbolj navdušila v rumeni satenasti obleki, ki jo je nosila v zadnjih prizorih. Obleka je delo Karen Patch, piko na i pa doda ogromna diamantna ogrlica, ki jo ima njena junakinja v filmu le na posojo.
Čeprav je Pokora precej novejši film od preostalih, v katerih so navdušila oblačila glavnih junakinj, pa to ne pomeni, da si v tem kratkem času zelena obleka Keire Knightley ni prislužila pozornosti. Revija In Style jo je letos uvrstila celo na prvo mesto najboljših filmskih kostumov. Zeleno obleko je ustvarila Jacqueline Durran, narejena pa je iz najbolj finega blaga.