Foto: Reuters
Foto: Reuters

Po 18 mesecih so se na prireditvi Met Gala končno zbrali izbranci z raznolikih področij. Lani je bil namreč vsakoletni dobrodelni dogodek, na katerem zbirajo sredstva za kostumografski institut pri Metropolitanskem muzeju v New Yorku, ki letos praznuje 75. obletnico, zaradi pandemije covida-19 odpovedan.

Foto: AP
Foto: AP

Večer "oskarjev vzhodne obale", ki je sicer sprejel le okoli 400 gostov, so letos gostili glavni predstavniki generacije Z – igralec Timothée Chalamet, pevka Billie Eilish, pesnica in aktivistka Amanda Gorman ter teniška igralka Naomi Osaka. Dogodek naj bi izpostavil predvsem mlade, udeleženci pa so se morali ob praznovanju ameriške mode odeti v obleke na temo ameriške neodvisnosti.

Celoten videz svetlolase Billie Eilish je navdihnila Marilyn Monroe, obleka Gormanove, v kateri naj bi se 23-letnica počutila kot Kip svobode, naj bi spominjala na zvezdnato noč, krasilo pa jo je 3000 ročno prišitih kristalčkov, zraven je spadala tudi torbica z verzom s temelja Kipa svobode. Osaka je medtem praznovala vse svoje kulture – japonsko, haitijsko in ameriško – obleka Louis Vuitton pa je bila oblikovana v sodelovanju z njeno sestro Mari. Chalamet je imel za sprehod po stopnicah obute superge Converse, nosil je belo trenirko, svoj videz pa je opisal kot "vsega po malo, kot je Amerika", poroča AP.

Poleg dobesednega razumevanja teme so številne obleke opozarjale na družbene probleme

Foto: AP
Foto: AP

Prevladovali so predvsem kombinezoni, veliko gostov pa je zasijalo v rdeči, srebrni in modri barvi. V znamenju rdeče so bili med drugim tudi manekenka Karlie Kloss, Jennifer Hudson, Maluma in Ella Emhoff, pastorka ameriške podpredsednice Kamale Harris. Nekateri so koncept ameriške neodvisnosti vzeli precej bolj dobesedno – Jennifer Lopez si je nadela plašč iz umetnega krzna in velik klobuk, ki so ga navdihnili vesterni, zgornji del obleke Kim Petras je predstavljala konjska glava, Debbie Harry pa je nosila obleko, ki jo je v celoti navdihnila ameriška zastava.

Med oblekami ni manjkalo niti družbenih sporočil – nogometašica Megan Rapinoe je imela na torbici napis "in gay we trust" (v geje zaupamo), sprednji del oprave igralca Dana Levyja je krasila umetnina dveh moških, ki se poljubljata. Političarka Alexandria Ocasio-Cortez je nosila belo obleko, z izrecnim sporočilom na hrbtu – z rdečo je bilo napisano "obdavčite bogate".

Poleg bolj "običajnih oblačil" so nekatere obračale glave

Veliko pozornosti je privlačil predvsem Lil Nas X, ki je po zgledu Lady Gage in njene menjave videza na Met Gali 2019 svojo opravo spremenil kar trikrat – od velikanskega ogrinjala, do zlatega oklepa je na koncu končal s kombinezonom. Iman je presunila z masivnim zlatim pernatim pokrivalom, obleko Simone Biles je nosilo kar šest moških. Kim Kardashian West je bila v celoti odeta v črno, blago ji je prekrivalo tudi obraz. Mnogi so se spraševali, ali je bil njen zamaskirani spremljevalec Kanye West, nekateri so pozneje zatrdili, da je bil to oblikovalec pri Balenciagi Demna Gvasalia. Frank Ocean je izstopal z zelenimi lasmi, v rokah pa je pestoval tudi robota – zelenega dojenčka. Troye Sivan in Pete Davidson sta si oblekla preprosti črni obleki.

Rihanna, ki jo je v posebnem večbarvnem plašču pospremil A$ap Rocky, je zaradi zamude pred fotografi pozirala kar 45 minut pozneje kot drugi gostje. Svoj debi na Met Gala, ki je označil odprtje letne razstave inštituta, ki letos nosi naslov In America: A Lexicon of Fashion, so med drugim doživeli tudi Chance the Rapper, Olivia Rodrigo in Rosé iz k-pop skupine BLACKPINK, tudi Justin Bieber in njegova žena Hailey sta se kot par dogodka udeležila prvič. Za udeležbo so sicer zahtevali potrdilo o cepljenju, tako se po stopnicah ni sprehodila raperka Nicki Minaj. Načeloma gostje mask med poziranjem niso nosili, ena izmed izjem je bila glasbenica Grimes.