Louboutinovi čevlji, nekateri modeli so pregrešno dragi, so predmet poželenja žensk po vsem svetu. Foto: Uradna spletna stran znamke Christian Louboutin
Louboutinovi čevlji, nekateri modeli so pregrešno dragi, so predmet poželenja žensk po vsem svetu. Foto: Uradna spletna stran znamke Christian Louboutin

"Gospod Louboutin je prvi oblikovalec, ki je zasnoval zamisel rdečih podplatov na ženskih čevljih," je zapisano v tožbi, vloženi na zvezno sodišče v New Yorku. Louboutin naj bi že januarja od ameriške veje znamke Yves Saint Laurent, ki deluje pod okriljem skupine Gucci, zahteval, naj prenehajo prodajati čevlje z rdečimi podplati v istih trgovinah na Manhattanu, kjer ponujajo njegove izdelke.

"Obtoženčeva uporaba rdečih podplatov, ki so tako rekoč identični tožnikovim, zaščitenim z blagovno znamko, povzroča zmedo, napake in prevare pri nakupovalcih," še piše v tožbi. Louboutin želi, naj sodišče YSL-ju naloži milijon dolarjev odškodnine in prepreči, da bi še naprej izdelovali podobne čevlje. Pri skupini Gucci in ameriški veji znamke Yves Saint Laurent zadeve niso želeli komentirati.

Najprej je bil rdeč lak za nohte ...
Že kmalu po tem, ko je Louboutin leta 1991 odprl svoj prvi čevljarski butik v Parizu, so vsi njegovi čevlji dobili rdeče lakirane podplate. "Rdeči podplat je postal sinonim za Christiana Louboutina in visoko modo," še piše v tožbi, kjer dodajajo, da je Louboutin znamenite rdeče podplate v ZDA zaščitil z blagovno znamko leta 2008.

V prošnji za zaščito blagovne znamke, ki jo je vložil leto prej, je oblikovalec pojasnil, od kod zamisel za rdeče podplate, ki jih je uvedel leta 1992: "To se je zgodilo naključno, saj se mi je zdelo, da čevljem manjka energije, zato sem na podplat enega čevlja nanesel rdeč lak za nohte. To je bil tako velik uspeh, da je postal stalnica mojih modelov."