Maturantski ples predstavlja velik strošek za starše. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Maturantski ples predstavlja velik strošek za starše. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Če se dekle zna urediti, lahko tudi v eni izmed množičnih prodajaln najde zelo korektno oblekico za soliden denar. Ampak težava je v tem, da dekleta ne želijo biti enaka drugim.

Ena izmed kreacij Maje Štamol. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Manekenka v obleki Draž pletenin. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Maja Štamol na modni reviji. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Na modni reviji so prikazali tudi oblačila za maturante. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Slovenska modna oblikovalka Maja Štamol, ki je tudi to sezono s svojimi unikatnimi oblekami osrečila marsikatero maturantko, se strinja, da dekleta pri 18 za najpomembnejši ples ob koncu srednješolskega šolanja posegajo po oblekah, ki so primernejše za zrelejše ženske: "Skušam jim svetovati, da ne posegajo po preveč resnih pričeskah, povem jim, da naj kupijo takšne čevlje, v katerih bodo lahko hodile in plesale. Vsekakor jim ne svetujem na primer črne čipkaste obleke, ki je bolj izbira za zrele dame. Poskušam jih usmeriti v to, da bi bile videti mladostno."

Oblikovalka je svoje že "oddelala" na Celjskem, kjer so se maturantski plesi že odvrteli, zdaj se posveča Ljubljančanom in Primorcem. In kakšne so smernice to sezono po letošnjih prejetih naročilih? Oblikovalka, ki svoje kreacije predstavlja tudi na Slovenskem tednu mode, pravi, da je težko govoriti o smernicah, ko gre za maturantske obleke, saj ima vsaka maturantka svojo željo: "Ampak opažam, da letos veliko posegajo po črni barvi, po kratkih koktajloblekah."

Kako pa poteka delovni proces, kako se z dekleti dogovori, katera obleka je tista prava zanje? Štamolova pravi, da so fotografije zelo dobrodošle, saj dekleta zelo težko opišejo, kako naj bi bila videti njihova sanjska obleka, v kateri želijo zablesteti na plesu: "Če presodim, da njihova postava določenega kroja ne dopušča, jim skušam na lep način nakazati - ne moreš ravno reči, da ima preširoke boke, preširoka ramena ... -, da se odločijo za kaj drugega. Dam jim pomeriti kaj drugega, tisto, za kar se meni zdi, da bi jim pristajalo. Seveda prisluhnem, upoštevam in svetujem po svojih izkušnjah, na koncu nastane idejni osnutek, ki je rezultat njenih želja in mojih nasvetov. Moj interes je, da se ona dobra počuti, da si je všeč v tistem, ampak da sem tudi jaz zadovoljna. Da je neka celota."

Unikatne obleke so tiste, ki lahko marsikoga prestrašijo, saj so za številne cenovno nedosegljive. Štamolova pojasnjuje, da po letošnjih izkušnjah njene obleke po meri v povprečju stanejo od 290 evrov do 500 evrov. Na pripombo, da je to za običajnega Slovenca veliko, oblikovalka odgovarja: "Verjamem, ampak tudi mi moramo preživeti s tem in preprosto ne moremo narediti ceneje. Zagotovo se naše delo razlikuje od konfekcijskega, kajti unikatno oblačilo ali oblačilo po meri zagotovo zahteva več časa, tako da tudi cenovno nikakor ne moremo konkurirati konfekciji."

Oblikovalka se je zato odločila, da kreacije, ki jih je v promocijske namene že predstavila na katerem izmed dogodkov, a niso našle končnega kupca, ob maturantskih dneh ponudi po znižani ceni. Tudi drugače, dodaja modna oblikovalka, s strankami, predvsem tistimi, ki si ne morejo privoščiti njenih unikatnih oblačil, vedno najde kompromis: "Imam tudi takšne stranke, ki bi jim radi starši omogočili veliko, pa jim ne morejo. Ti prav tako pridejo k meni, vedno najdemo kakšno varianto. Pridejo pa tudi naročniki, ki presegajo prej omenjeni znesek (290-500 evrov, op. a.), pridejo tudi starši, ki jih užališ s tem, ko jim rečeš, da je čas, da se dogovorimo o ceni. Zatrdijo, da nimajo limita."

Obleka je najpomembnejši del priprav na maturantski ples: "Po tem, kar spremljam, obleka pomeni zelo veliko, je na prvem mestu, potem pa seveda sledijo mejkap, manikura, pričeska ... vse že povsem na profesionalni ravni. Prav preseneča me, koliko opravka imajo s tem dekleta, posamezne kose naročajo celo iz tujine ..."

Če torej vse seštejemo, nekateri za maturantski ples, ko gre le za zunanji videz, odštejejo tudi do 1.000 evrov. Modna oblikovalka dodaja, da se lahko dekleta uredijo tudi po veliko ugodnejši ceni: "Če se dekle zna urediti, lahko tudi v eni izmed množičnih prodajaln najde zelo korektno oblekico za soliden denar. Ampak težava je v tem, da dekleta ne želijo biti enaka drugim."

Številne maturanke obleke in čevlje po odplesani maturantski noči za vedno odložijo v omaro, prav v teh primerih se plačevanje visokih zneskov zdi nesmiselno. Štamolova pravi, da zato dekleta velikokrat posegajo po koktajloblekah, ki jih lahko oblečejo še ob kakšni priložnosti.

Za konec smo modno oblikovalko povprašali, kakšna je bila njena maturantska obleka: "Še zelo jo imam v spominu, takrat ni bilo takšne izbire oblek kot danes, ampak sem imela to srečo, da je bila moja teta šivilja. Obleka je bila vijoličasta, z izrezom na hrbtu, s čudno dolžino sredi meč, ker se je takrat to nosilo - niti dolga niti kratka, nekje vmes." Obleko je, kot rečeno, sešila njena teta, ki tudi danes pri svojih 93 letih še vedno bedi nad njenim delom.

Oblikovalka je na modni reviji v enem izmed ljubljanskih nakupovalnih središč prikazala svoja unikatna oblačila, obenem pa so predstavili tudi obleke drugih slovenskih modnih oblikovalcev. Štamolova razkriva, da so oblačila maturantkam in maturantom želeli približati tudi s tem, da oblek niso nosili profesionalni manekeni in manekenke.

Nekaj fotoutrinkov z modne revije, posvečene maturantkam in maturantom, si lahko pogledate spodaj.

Če se dekle zna urediti, lahko tudi v eni izmed množičnih prodajaln najde zelo korektno oblekico za soliden denar. Ampak težava je v tem, da dekleta ne želijo biti enaka drugim.