Drznejši dirndli na ulicah Berlina. Foto: EPA
Drznejši dirndli na ulicah Berlina. Foto: EPA
Barbika v dirndlu. Foto: EPA
Nekoč so "tracht" povezovali s konservativnejšimi sloji. Foto: EPA
Ameriška igralka Teri Hatcher v dirndlu na svojem obisku Salzburga. Foto: EPA

Na hribu nedaleč od Salzburga BBC-jeva novinarka opazuje v karirasto srajco, irhovke in naramnice oblečenega kmeta med plesom na vaškem festivalu. Ob robu se hahlja skupina deklet, ki spominjajo na statistke iz Mojih pesmi, mojih sanj, saj so vse oblečene v dirndle: obleke s temnimi životci, oblečene čez bele bluze z drznim dekoltejem, iz katerega kipi oprsje, spodnji del pa sestavljajo napihnjena krila z živopisanimi predpasnički.

"Tu pri nas je nositi 'tracht' dokaj normalno," pove za BBC eden izmed vaščanov. "Morda ne vsak dan - a je del nas in naše osebnosti." In to ne le na podeželju. Celo v velemestih, kot je Dunaj, naletite na ljudi, ki hitijo v službo v tradicionalnih suknjičih z lovsko zelenimi ovratniki, volnenimi plašči z roževinastimi gumbi in celo z dirndli.
Oprava konservativnežev
V povojni Avstriji so na takšno opravo pogosto gledali kot na politično izjavo - vrsto let so nošnjo "trachta" namreč povezovali s konservativno ali celo skrajno desničarsko ideologijo. V času nacizma je bilo Judom prepovedano nositi "tracht", pozneje pa je bila noša pogosto vzeta kot znak, da nisi odprt za svet. A vse to se spreminja - celo do te mere, da je te dni "tracht" trendovski.

Ne verjamete? Prodajalci tradicionalnih oprav poročajo o velikih dobičkih. Obstajajo cele verige prodajaln dirndlov po znižanih cenah, samopostrežne veleblagovnice pa na policah ob poceni hrani in nogavicah prodajajo irhovke. In daleč od tega, da bi bile takšne oprave domena starejših. Številni mladi avstrijski japiji pravijo, da radi mešajo moderno s tradicionalnim in da celo v pisarni nosijo irhovke.

Vse je spremenila Vivienne Westwood?
Popularne so tudi poroke v tradicionalnih nošah. V trgovini avstrijske "kraljice trachta", Gexi Tostman, najdemo albume, polne osebnih fotografij ženinov v svetlečih telovnikih in dokolenkah ter nevest v svilenih dirndlih.
Tostmanova meni, da je za obrat v odnosu do "trachta" nemalo zaslužna opazka britanske kreatorke Vivienne Westwood ob obisku Avstrije leta 2001. "Vivienne Westwood je rekla: 'Ne razumem vas Avstrijcev. Če bi vsaka ženska nosila dirndl, ne bi bilo več grdote.'" Citat je zbudil veliko zanimanja in mladi so se počasi začeli spet obračati k svojim koreninam.

A da oblečeš dirndl, danes ni treba, da si Avstrijka. "Načeloma da, vsak ga lahko obleče. Gre za znamenje spoštovanja do Avstrije," pove Tostmanova. Tako je v tradicionalno obleko smuknila tudi "razočarana gospodinja" Teri Hatcher na julijskem obisku Salzburga, pri Madame Tussauds so v dirndl oblekli voščeno lutko nemške kanclerke Angele Merkel, da o množici v irhovke in dirndl oblečenih turistov na Oktoberfestu konec septembra v Münchnu sploh ne govorimo.