Stefano Gabbana in Domenico Dolce v domovini in po svetu uživata zvezdniški status in živita razkošno življenje. Družita se z zvezdami, kot so Madonna, Naomi Campbell, Scarlett Johansson ... Foto: EPA
Stefano Gabbana in Domenico Dolce v domovini in po svetu uživata zvezdniški status in živita razkošno življenje. Družita se z zvezdami, kot so Madonna, Naomi Campbell, Scarlett Johansson ... Foto: EPA
Dolce & Gabbana, modna revija
Družba Dolce & Gabbana, ustanovljena leta 1985, ima več kot 3000 zaposlenih in 250 trgovin v 40 državah. Foto: Reuters

Sodišče je modna oblikovalca, ki oblačita zvezdnike, kot so Madonna, Kylie Minogue in Kate Moss, obsodilo zaradi davčnih utaj več sto milijonov evrov, po nekaterih podatkih pa sta utajila kar za milijardo evrov.

Dolce in Gabbana, ki nista bila prisotna na sojenju, nista komentirala še dodeljene kazni, njuni odvetniki pa so že napovedali pritožbo.

Modna oblikovalca bosta morala plačati tudi po 500.000 evrov globe.

Selitev v Luksemburg zaradi prijaznejših davkov
Tožilec Gaetano Ruta je konec maja na milanskem sodišču za vsakega izmed oblikovalcev zahteval dveinpolletno zaporno kazen, tožilka Laura Pedio pa je v zaključnem govoru zatrdila, da obstajajo trdni dokazi, da je dvojec zagrešil "prefinjeno davčno prevaro".

Italijana naj bi prek zapletenih finančnih transakcij prodala svoji modni znamki D & G in Dolce & Gabbana holdingu Gado, ki sta ga v Luksemburgu ustanovila leta 2004 prav zato, da bi izkoristila precej ugodnejšo davčno politiko te majhne evropske države.

Podjetje sta prodala "le" za 300 milijonov evrov, kar pa naj bi bila, sodeč po trditvah preiskovalcev, le tretjina njegove tržne vrednosti, tako da sta Italijo prikrajšala za kar 400 milijonov evrov pobranih davkov.

Preiskava proti njima se je začela že leta 2007, lani pa sta bila oblikovalca že oproščena vseh obtožb. A tožilci so vztrajali naprej in dosegli, da bosta morala na zatožno klop. Dvojec vse obtožbe zavrača in trdi, da gre za "popolnoma nepreverjene izračune vrednosti njunega podjetja".