Lepa in mlada zasedba serije Opravljivka: Ed Westwick, Chace Crawford, Jessica Szhor, Blake Lively, Penn Badgley, Taylor Momsen in Leighton Meester. Foto: CW
Lepa in mlada zasedba serije Opravljivka: Ed Westwick, Chace Crawford, Jessica Szhor, Blake Lively, Penn Badgley, Taylor Momsen in Leighton Meester. Foto: CW
Razkošna kostumografija - in scenografija serije, ki se dogaja na elitnem Upper East Sideu. Foto: CW
Chuck Bass (Ed Westwick) pooseblja bogataški japijevski slog. Foto: CW

Nanizanka, ki so jo po istoimenski knjižni uspešnici spravili na male zaslone ustvarjalci še enega hita o privilegiranih najstnikih, O. C.-ja, je prava paša za oči za vse modne navdušence.
In ljubitelje New Yorka. Opravljivko namreč snemajo v Velikem jabolku in čeprav seriji lahko očitate mnogo, pa izvedenci poročajo, da po Seksu še nobena nanizanka ni tako pristno predstavila življenja na Manhattnu. Če pač gledate življenje bogataških, razuzdanih in modno izjemno sofisticiranih mladcev in mladenk.
Seksi, bogate, modno ozaveščene šolarke
Kot v Seksu, ki je med modne gurujke povzdignil drzno in nekonvencionalno Patricio Field, moda tudi tu igra ključno vlogo. Nikjer drugje ne boste videli tako seksi šolskih uniform. Nikjer drugje toliko 18-letnikov, oblečenih v rožnate kariraste brezrokavnike in telovnike z robčkom v žepu.
Dekleta - ki so, se razume, tudi videti kot poklicne manekenke, - paradirajo v razkošni kostumografiji butičnih toalet, bleščečega nakita, zapeljivih plaščkov in ekstravagantnih čeveljcev.

Spletni forumi in modne revije so polne artiklov iz nanizanke, o vplivu mode je pisal celo sam New York Times. Ameriški prodajalci, oblikovalci in trendni svetovalci pa poročajo, da je Opravljivka hitro postala eden izmed največjih vplivov na potrošniške navade mladih. Oboževalci serije prihajajo v butike z izrezki iz revij, na katerih so predstavljeni glavni liki, in zahtevajo enake oprave.
Modne ikone
Serija je nepričakovano masovno povzdignila patricijske in univerzitetne atribute, kot so mornariški suknjiči, plisirana polo krila, kratka škotska krilca, grofovski puloverji in dokolenke. T. i. bohemski šik prav tako doživlja nov zagon, zahvaljujoč opravljivki - visoki škornji, ohlapne srajce, usnjene jaknice ... In mladi igralci (povprečno letnik 1987) na čelu z Blake Lively in Leighton Meester so nenadejano postali modne ikone.
Podlegla so celo velika oblikovalska imena kot, denimo, Marc Jacobs in smernice iz Opravljivke so bile tako na ogled tudi na Newyorškem modnem tednu.
16-letnice z Valentinom?
Zanimanje je tako veliko, da je TV-mreža CW, ki stoji za serijo, takoj poskočila in na svoji spletni strani začela objavljati povezave, kje (in za koliko) lahko kupite tisto krasno metalno oblekico, ki jo je v epizodi xy nosila Serena (Blake Lively) in kje tisti ljubek obroč za lase, ki ga nosi Blair (Leighton Meester).

Seveda je treba pritrditi skeptikom, ki zmajujejo z glavo, kje za vraga lahko vidite 16-letnice, opravljene z diamantnimi broškami, in da ni verjetno, da se dekle iz Brooklyna sprehaja z Valentino torbico za 6.000 dolarjev. A verjetnost je tu drugotnega pomena. To je preprosto moda v svoji najbolj bleščeči podobi.
Spodaj si oglejte galerijo nekaterih oprav iz serije.