Utelešenje kričeče mode 80. let je bila tudi popzvezdnica Madonna, že takrat modna ikona. 'Zakrivila' je marsikateri oblačilni kiks svojih oboževalcev, ki so ji slepo sledili. Foto:
Utelešenje kričeče mode 80. let je bila tudi popzvezdnica Madonna, že takrat modna ikona. 'Zakrivila' je marsikateri oblačilni kiks svojih oboževalcev, ki so ji slepo sledili. Foto:
Miami Vice
Modni žrtvi 80. sta bila tudi junaka serije Miami Vice (v podobi igralcev Dona Johnsona in Phillipa Michaela Thomasa), ki sta poleg belih suknjičev in rožnatih majic podlegla tudi - espadrilam.

V nekaterih pogledih so bila 80. leta prejšnjega stoletja resnično izjemna: prihod MTV-ja je povzročil pravo revolucijo glasbene industrije ter načina gledanja televizije in s tem spremembo življenjskega sloga. Po drugi strani pa so 80. sinonim za že kar strašljive pričeske in pretirano ličenje, še hujša oblačila in glasbo, ki je imela pogosto več opravka s stroji kot s talentom.

Bujna pričeska in močan mejkap
Ljudje so tudi v 80., tako kot stoletja poprej, v modi iskali načine za izražanje svoje kreativnosti in individualnosti. Moški so se močno ličili in nosili dolge bujne lase (predstavljajte si Boya Georgea), ženske pa so nosile kratke (a, seveda, bujne) pričeske in se oblačile večplastno. Skupni imenovalec vseh teh smernic so bile močne barve, ki so se morale nato umakniti peščenim in črno-belim tonom 90. let.

Od pajkic do vrečastih "MC Hammer hlač"
Oblačilne smernice iz 80. se danes vračajo na police trgovin. Kako jim je uspelo preživeti dve desetletji in se silovito vrniti v malce prilagojeni obliki? Glede mode ni bilo nobeno desetletje do zdaj tako razvpito (in brez okusa) kot 80. lata. V katerem desetletju bi si lahko še privoščili povsem oprijete pajkice en dan, naslednji dan pa hlače v slogu MC Hammerja? V katerem desetletju ste lahko nosili gamaše, pulover in minico (hkrati), po možnosti v fluorescentnih barvah?
Sprehodimo se po poti spominov in sramote - nazaj v 80.!

Alenka Klun
alenka.klun@rtvslo.si

Da, podložena ramena so morda najhujša pregreha 80. let. Zakaj za vraga bi hoteli izgledati kot igralci ameriškega nogometa? Je imelo to kaj opraviti z emancipacijo žensk, ki so prvič začele osvajati poslovni svet, tako kot njihove vzornice iz priljubljene 'žajfnice' Dinastija (na fotografiji)?
Manj je več! Ženske in dekleta so oboževale minikrila (na srečo se jim je izognila večina moških in starejših gospa), najbolj priljubljena so bila takšna iz (spranega) džinsa, našli pa smo jih tudi v drugih tkaninah in celo usnju. Pogosto so se nosila v paru s pajkicami ali 'špichozami', ravno ta videz pa je danes spet na pohodu.
Zakaj bi sredi poletja nosili volnene gamaše, če je mogoče v kombinaciji z rožnatimi pajkicami in rumenimi čevlji? Ker so bila pač 80. Pa tudi dandanes je mogoče v takšni opravi srečati številne mladenke ...
(Pre)veliki puloverji, (pre)velike trenirke, (pre)velike majice v kombinaciji z minico ali pajkicami (ali pa kar 'spodaj brez') - seksi v 80. letih, nedopustno zadnjih 20 let, od lani spet - seksi. Še posebej v kombinaciji z velikanskimi in razkošnimi pasovi okrog pasu. Na fotografiji prizor iz filma Flashdance.
Okrog gležnja popolnoma oprijete, nato pa so se razširile do razsežnosti vreče krompirja. Da, te hlače, ki jih je v svet ponesel MC Hammer, so verjetno eden najboljših predstavnikov nesmiselnosti in kričavosti mode 80. let.
Še en popolnoma neuporaben modni dodatek, ki je zadnja leta spet na pohodu. 80. so bila res 'zakon'!
80. so bila leta, ko je bilo 'kul' nositi sončna očala tudi v zaprtih prostorih. In ponoči. Med najbolj priljubljenimi je bil model wayfarer (ponaredek na fotografiji zgoraj), Ray Banova klasika, ki se je po 80. letih umaknila s polic, zadnja leta pa, močnejša kot kdaj koli in v še bolj divjih barvah kot kdaj koli, spet na pohodu. Priljubljena so bila tudi očala z zaklopci (na fotografiji spodaj), ki jih je spet oživil Kanye West, pa 'aviatorke' in 'robotke' ... Tudi ponaredki so (bili) dovoljeni.
Čeprav se ob pogledu nanje trenutno nasmihate (kar priznajte, da ste jih imeli tudi vi, in to v več barvah!), so espadrile spet na pohodu. Londonske ulice so polne mladcev, ki jih nosijo v kombinaciji z oprijetimi kavbojkami. Bojte se trenutka, ko boste prisiljeni pobrskati po omarah in jih spet obuti!
Skoraj do beline sprane kavbojke v kombinaciji z jakno iz džinsa v istem odtenku, po možnosti bujno okrašeno. Na glavi pa še bujnejša pričeska. Gotovo imate v svojem albumu kakšno podobno fotografijo.
Ulice so spet preplavili zgubani škornji, imenovani tudi 'škratje', ki so jih modni oblikovalci reciklirali iz 80., ko so bili, predvsem v različicah iz semiša, nujen kos v vsaki omari s čevlji. Vam je kaj žal, da ste jih neusmiljeno zavrgli?