Belina na sveti travi ostaja, a pod njo bodo teniške igralke tudi uradno nosile, kar bodo želele oz. v čemer se bodo dobro počutile. Foto: EPA
Belina na sveti travi ostaja, a pod njo bodo teniške igralke tudi uradno nosile, kar bodo želele oz. v čemer se bodo dobro počutile. Foto: EPA

Bela majica, bele kratke hlače ali krilo, belo spodnje perilo. Takšna so tradicionalna pravila oblačenja tekmovalcev in tekmovalk na wimbledonski travi. Že leta jih tenisači skušajo spremeniti ali pa obvezni "pretežno beli" barvi vsaj dodati svoj pečat, a Britanci neradi spreminjajo svoje tradicije, zato sodniki igralke in igralce brez zadržkov pošljejo z igrišča, če presodijo, da barva oblačila ali obutve preveč krši sveti wimbledonski kodeks oblačenja.

Venus Williams je tako med turnirjem leta 2017 morala nazaj v garderobo, ker so ji izpod majice kukale rožnate naramnice modrčka, sodnik je bil leta 2013 neusmiljen tudi do teniške legende Rogerja Federerja, ki je moral zamenjati svoje športne copate, saj so imeli podplat oranžne barve.

Istega leta sta jo s kršitvijo bolje odnesli Rusinja Marija Šarapova, ki je takrat pod sicer belo oblekico nosila oranžne hlačke, in Američanka Serena Williams, ki je imela pod krilom rdeče hlačke. Zakaj so organizatorji zamižali na eno oko in tenisačici zgolj opozorili, ne pa tudi zahtevali, da se preoblečeta, ni bilo nikoli zares pojasnjeno (ali problematizirano).

Šele letos so nekatere igralke neposredno opozorile, da je bela barva precej neprijetna tekmovalkam, ki imajo ravno v tem obdobju menstruacijo, zaradi česar potem pod belo krilo bodisi oblečejo temno spodnje perilo in tvegajo kazen bodisi igrajo v belem in se zaradi nenehne skrbi, da se bo na belini hlačk pojavil kakšen madež, težje osredotočijo na igro.

Po pogovorih organizatorjev z žensko teniško zvezo, predstavniki proizvajalcev oblačil in zdravniškimi ekipami, so sklenili, da stroga pravila vendarle malce omilijo. Že na prihodnjem turnirju bodo teniške igralke tako lahko nosile temno spodnje perilo. "Z veseljem potrdim, da je po posvetu z igralkami in predstavniki delničarjev odbor sklenil, da posodobi pravilo o belih oblačilih v Wimbledonu," je v četrtek sporočila vodja tekmovanja Sally Bolton in dodala: "To pomeni, da bodo z naslednjim letom vsa dekleta in vse ženske imele možnost izbrati barvno spodnje perilo, če bodo želele."

"Upamo, da bo ta odločitev pomagala igralkam, da se bodo lahko osredotočile zgolj na svoj nastop in jim prihranila dodatno nervozo," je še zapisala Bolton. Vsa preostala oblačila morajo biti še naprej pretežno bela, je ob tem še poudarila.

Tradicija belih oblačil v Wimbledonu izvira iz 19. stoletja, ko so takratni veljaki ocenili, da se na oblačilih te barve najmanj vidijo madeži znoja. Za ženske so sicer skladno s tedanjimi pravili oblačenja predvideli dolge bele obleke z dolgimi rokavi, za moške pa srajce z dolgimi rokavi in dolge hlače. Dolžina in kroj oblačil danes sicer nista več (tako natančno) določena, še vedno pa Britanci, kot omenjeno, vztrajajo pri barvi, ki je tako tudi sinonim za Wimbledon.