Nina Šušnjara se pripravlja na svojo prvo veliko modno revijo. Foto: Mimi Antolovič
Nina Šušnjara se pripravlja na svojo prvo veliko modno revijo. Foto: Mimi Antolovič
Nina in Maja Šušnjara
Nina s sestro Majo, ki je priznana vizažistka, pripravlja tudi skupni projekt, ki ga bosta kmalu predstavili javnosti. Foto: Mimi Antolovič
Irena Lušičič, Nina Pušlar, Tina V. Cavazza, Saška Lendero in Špela Grošelj
Dekleta, ki jih je za posebne priložnosti oblekla Nina: Irena Lušičič, Nina Pušlar, Tina V. Cavazza, Saška Lendero in Špela Grošelj. Foto: Lidija Mataja
Nini so med najljubšimi modne kreacije Givenchyja. Foto: EPA
New York
New York je Ninina najljubša modna prestolnica. Morda pa bo njeno ime kdaj slišati tudi tam ... Foto: EPA

Nina Šušnjara je modi predana že od svojih rosnih let. Te dni pa ima mlada oblikovalka še posebej polne roke dela, saj se pripravlja na svojo prvo veliko modno revijo, s sestro Majo, ki je priznana vizažistka, pa na noge postavljata svoj prvi večji skupni projekt. Z Nino smo se pogovarjali o njenih začetkih, načrtih za prihodnost in o razvijajočem se modnem prizorišču v Sloveniji.

Kdaj si se navdušila za modo? Kako si se odločila za oblikovalsko kariero?
Prve skice oblek so nastale že, ko sem bila stara nekje 11, 12 let. Še preden pa sem znala idejo prenesti na papir, sem se rada oblačila, preoblačila in eksperimentirala z oblačili iz mamine omare. Lahko rečem, da je bila odločitev, da postanem oblikovalka, nekako edina logična. Pravzaprav si nisem nikoli predstavljala, da bi lahko počela kaj drugega. To enostavno ljubim in obožujem. In vse v povezavi s tem.

Kako se je začela tvoja oblikovalska pot? Kdo je bila tvoja prva stranka in kako te je odkril/-a?
Že od majhnih nog sem se ukvarjala s svojo drugo strastjo, plesom. Kar precej let je bil moj drugi dom plesna dvorana v plesni šoli Kazina. In tam so se moje kreacije tudi prvič udejanjile. Kostumsko sem poskrbela za kar nekaj predstav, plesnih nastopov in tekmovanj. Z njimi še danes sodelujem, le da sem se z odra preselila v zakulisje. V gimnazijskih letih sem sovrstnicam pomagala pri izboru maturantskih oblek. In prav takrat me je opazila Špela Grošelj, ki je obiskovala isto šolo. In tako se je vse začelo.

Kje dobivaš navdih za svoje kreacije? Se ravnaš po svetovnih modnih smernicah? Katerega modnega oblikovalca najbolj spoštuješ, čigave kreacije so ti najbolj pri srcu?
Preteklost oz. zgodovina sta tako zelo bogata z obdobji, z različnimi slogi in idejami, da me to vedno znova navdušuje in navdihuje. Zato v tujini rada zahajam v "vintage" butike, kjer spodbujam svojo domišljijo. Pri svojih kreacijah se ne želim preveč omejevati z modnimi smernicami, ker so le-te minljive in kratkotrajne, zato se vedno in najbolj osredotočim na osebo, za katero kreacija nastaja. Svoje kreacije velikokrat sanjam. Potem vstanem in enostavno narišem.

Spoštujem vse modne oblikovalce, ne glede na to, kako mi ugaja njihov slog. Sama vem, da je to delo trdo in naporno, zato ne gre nikogar podcenjevati. Sicer pa bi težko izpostavila enega samega. Marsikdaj mi je všeč posamezni kos v določeni kolekciji, ki pa bi ga sama nosila povsem drugače. Hm, no mogoče bi izpostavila odločen slog Givenchya in mojstrico ženstvenosti Diane Von Furstenberg. In še jih je… težko se je odločiti.

Kakšni so tvoji cilji za prihodnost? Načrtuješ morda tudi preboj v tujino?
Cilji? Veliko jih je, ampak raje hodim korak za korakom. Trenutno se posvečam svoji prvi kolekciji, ki bi jo rada prikazala tudi na modni reviji. Večino časa in svojih misli posvečam temu projektu. Ker sem debitantka, se srečujem z mnogimi meni novimi stvarmi in situacijami, zato mi to vzame kar precej energije, a kljub vsemu pri tem neizmerno uživam. Kar se tiče tujine, pa lahko rečem, da sem še mlada in da te stvari za zdaj prepuščam toku življenja. Za zdaj sem osredotočena na Slovenijo, ki je še zadosten izziv, a puščam tudi vse druge možnosti odprte. In si zraven prepevam New York, New York …

S sestro, ki je priznana vizažistka, veliko sodelujeta, kakšne projekte pripravljata?
Lahko povem, da sem nadvse zadovoljna, ker lahko soustvarjam skupaj s sestro. Imava podoben okus za estetiko in se zato pri delu tudi dobro dopolnjujeva. Poleg tega pa sva tudi najboljši prijateljici. Vedno se nama kaj plete po glavi. Včasih načrtujeva in deliva ideje, včasih pa počneva povsem običajne sestrske vragolije … Sicer pa pripravljava skupno spletno stran (www.susnjara.si), ki bo konec februarja tudi na ogled.

Kakšna je modna scena v Sloveniji? Smo Slovenci konservativen narod, kar se tiče oblačenja, ali si upamo biti bolj drzni?
Slovenska modna scena je vedno bolj odprta za novosti, a kljub vsemu bi jo težko primerjala z New Yorkom, Parizom, Londonom in drugimi modnimi prestolnicami. Večina ostaja v varnem balončku, ker se ne želi izpostavljati.

Kdo je po tvojem mnenju najboljši slovenski kreator?
Vedno znova me brezpogojno prevzame Alan Hranitelj z umetninami. Njegova domišljija in kreativnost ne poznata meja.

Kdo od Slovencev je po tvojem mnenju najbolj modno osveščen in kdo je najbolj drzen? S kom najraje sodeluješ?
Modno osveščenih Slovencev je kar veliko, drznih pa bolj malo. Vse več pa je tistih "pre(več) drznih". Že precej časa sodelujem s Špelo Grošelj, Tino V. Cavazza, Sašo Lendero, Nino Pušlar, ki verjamejo v moje delo. Imamo poseben odnos in mi je vedno v veselje, kadar zanje ustvarjam novo kreacijo.

Brina Tomovič
brina.tomovic@rtvslo.si