Resničnostni šov je dosegel mednarodno priljubljenost, mnogim tekmovalcem pa je odprl vrata v svet mode. Foto: Guliver/Getty Images
Resničnostni šov je dosegel mednarodno priljubljenost, mnogim tekmovalcem pa je odprl vrata v svet mode. Foto: Guliver/Getty Images
Tyra Banks
Tyra Banks je svojo kariero začela kot model, pozneje pa jo je zaneslo v voditeljske vode. Foto: Reuters

Zgodba priljubljenega resničnostnega šova Ameriški top model (America's Next Top Model) se po 12 letih in nanizanih 22 sezonah končuje. Oddaja, ki je potekala pod taktirko nekdanje supermanekenke Tyre Banks, je luč sveta ugledala leta 2003. Prvo sezono je spremljalo okoli sedem milijonov ljudi, oddaja, ki se bo končala 4. decembra letos, pa je svojo priljubljenost ohranjala vse do konca.

Globalni fenomen
Ameriški top model so sprva predvajali na televizijski mreži UPN, ko pa ga je leta 2006 prevzela mreža The CW, je oddaja po besedah predsednika mreže Marka Pedowitza postala globalni fenomen. To mu lahko verjamemo, saj smo resničnostni šov, v katerem se dekleta in fantje potegujejo za pogodbo z znano modno agencijo in bogato denarno nagrado, lahko spremljali tudi pri nas. Šov pa je dobil več mednarodnih verzij, še poroča CNN.

41-letna Tyra Banks, ki je bila vseh 12 let obraz resničnostnega šova, se je prek družbenih medijev že poslovila od oboževalcev. Poleg številke 22, ki predstavlja sezono, ki je trenutno v teku, je zapisala: "Zelo sem ponosna na vse, kar je Top Model dosegel."

Zakaj se resničnostna oddaja poslavlja, ni znano, vendar lahko sklepamo, da se je po več kot desetletju in različnih variacijah izpela.