Pazljivo pri sončenju. Foto: EPA
Pazljivo pri sončenju. Foto: EPA
Plaža
Postave manekenk in manekenov z modnih revij so za mnoge dopustnike nedosegljiv ideal. Foto: EPA
Kopalke
Plaža ponuja zelo zanimive in raznolike prizore ... Foto: BoBo

Poletna moda po eni strani pušča veliko svobode, po drugi strani pa lahko z izborom kopalk, oblek ali ličenja ustrelimo hudo mimo. Na plaži se zbere pisana množica ljudi iz več držav in zagotovo ste, morda tudi na letošnjem dopustu, opazili kaj milo rečeno ... nenavadnega.

O poletnih modnih spodrsljajih so se izrekli tudi Britanci. Okoli 2.000 jih je sodelovalo v anketi, s katero so sestavili spisek desetih modnih napak tako pri moških kot ženskah. Za ženske so ugotovili, da so najhujša stvar, v kateri se lahko pojavijo na plaži, bikini tangice, moški pa bi se morali odvaditi nošenja nogavic pod sandali. Mimogrede, več kot polovica moških in žensk je priznala, da so že kdaj "zagrešili" enega izmed desetih poletnih modnih grehov.

Ni vseeno, kakšne kopalke kupite
Vodja raziskave Michele Duncan je dejala: "Ko gredo Britanci na počitnice, si privoščijo veliko več kot običajno, verjetno tudi zato, ker so prepričani, da jih v neki tuji deželi nihče ne bo prepoznal. Ljudje ne gledajo postrani le pretirane zagorelosti ali visokih pet v kombinaciji z bikinijem, ampak so zelo kritični tudi do izbire kopalk za določeno postavo. Velik 'ne' so tako namenili kopalkam, ki pokažejo preveč, pa tudi povešenim, razvlečenim kopalkam. Lepe, nove, prilegajoče se kopalke nam lahko na plaži vlijejo veliko samozavest, zato je zelo pomembno, da si vzamemo čas, ko kupujemo ta kos oblačila. Takšne, na katerih se vidi vpliv klora, ki so umazane s sončno kremo ali preperele, niso primerne za na javno plažo."

Čepico nosite obrnjeno s šiltom naprej
Pri moških za najmanj estetski videz, kot že rečeno, veljajo nogavice pod odprtimi čevlji, sledi pa jim razgaljen "pivski trebušček". Ženske so "občutljive" tudi na narobe obrnjeno kapo s šiltom, prenizko spuščene kopalke in belo spodnjo majico.

Vsak deseti sodelujoči v raziskavi je priznal, da je na plaži že ujel koga, ki je s prstom kazal na kakšen modni spodrsljaj dopustnika, 42 odstotkov pa je že doživelo neprijetno izkušnjo, ko so jim je med skakanjem med valovi kopalke zdrsnile s pravega mesta.

Deset poletnih modnih grehov za ženske:
1. Bikini tangice
2. Pretirano ličenje
3. Pretirana umetna porjavelost
4. Obilen trebušček
5. Razvlečene kopalke
6. Bikini in visoke pete
7. Slabo stoječi zgornji del kopalk
8. Prosojne kopalke
9. Sončne opekline
10. Prevelika razlika med porjavelim in "belim" delom

Deset poletnih modnih grehov za moške:
1. Nogavice pod sandali
2. Razgaljen pivski trebušček
3. Premajhne kopalke
4. Preveč obtisnjene kopalke
5. Narobe obrnjena kapa s šiltom
6. Prenizko spuščene kopalke
7. Bela spodnja majica na plaži
8. Kratke hlače z visokim pasom
9. Sončne opekline
10. Tetovaža na mečih