Perjanice so v zadnjih letih postale neverjetno priljubljen del festivalskih oprav. Foto: Reuters
Perjanice so v zadnjih letih postale neverjetno priljubljen del festivalskih oprav. Foto: Reuters
Peticijo je podpisalo 65 ljudi. Foto: change.org

Peticijo, ki poziva k prepovedi prodaje perjanic na Glastonburyju 2015, je na spletni strani change.org odprl Anglež Daniel Round. Kot kaže, je že zgolj pičlih 65 podpisov zadostovalo, da je bila uspešna. Prihodnje leto tako perjanic, ki so postale priljubljeno naglavno okrasje številnih trendovskih obiskovalcev, na najbolj priljubljenem in najbolj obiskanem britanskem festivalu ne bo.

V peticiji je navedeno, da je nošnja perjanic pri Neindijancih "žaljiva in nespoštljiva oblika kulturne prilastitve", da "homogenizira različne prvobitne prebivalce" ter da "utrjuje škodljive, arhaične in rasistične stereotipe".

Na podstrani festivala, namenjeni trgovini, so perjanice zdaj že dodane seznamu izdelkov, ki jih na Glastonburyju ne morete prodajati brez avtorizacije, kot so alkohol, cigarete, prenosni telefoni, zastave in senčniki. Je pa predstavnik festivala za IBTimes povedal, da je zgodba "prenapihnjena" in da gre pri umiku perjanic zgolj za spoštovanje festivalskih prodajnih standardov.

Skesani zvezdniki
Trend perjanic se je v zadnjih letih močno razširil - in to ne le po glasbenih festivalih. Nosijo jih angelčki Victoria's Angels na modnih pistah (je pa res, da so po tem javno okrcane, manekenka Karlie Kloss pa se je potem opravičila in posula s pepelom), nosijo jih glasbeniki, kot so Empire of the Sun, nosijo jih zvezdniki na naslovnicah revij, kot je to storil Pharrell Williams za revijo Elle.

Pharell se je sicer za to potezo pozneje opravičil, iz medijskega združenja avtohtonih prebivalcev (ICMN) pa so dejali, da so bili nad fotografijo zgroženi in da ne sprejemajo Williamsove obrambe, češ da je sam indijanskega rodu.

Letos je perjanice "iz spoštovanja do dostojanstva avtohtonih prebivalcev" prepovedal tudi glasbeni festival Bass Coast na zahodu Kanade, kjer pa so šli še korak dlje in prepovedali tudi obiskovalcem, da jih nosijo.