Allstarke so lani praznovale stoti rojstni dan. Mnogi pristaši teh platnenih čevljev pa svojih ne zavržejo niti, ko izgledajo stare sto let. Foto:
Allstarke so lani praznovale stoti rojstni dan. Mnogi pristaši teh platnenih čevljev pa svojih ne zavržejo niti, ko izgledajo stare sto let. Foto:
Kurt Cobain
Cobainov čevelj je del praznovanj okroglega jubileja allstark, ki je vključevalo že več (pokojnih) znanih imen, med drugim pevca Joy Division Iana Curtisa, pisca Hunterja S. Thompsona in Sida Viciousa iz Sex Pistolsov.
Saj ni res, pa je: na voljo bo tudi model čevljev, ki jih je imel Kurt obute tistega usodnega aprilskega dne, ko si je vzel življenje.

Spominu na Cobaina in temu, da legendarno platneno obuvalo praznuje stoti rojstni dan, se bodo pri Conversu poklonili s posebno izdajo priljubljenih superg, na katerih se bodo znašli ime, besedila, dnevniški zapisi in podpis pokojnega vodje skupine Nirvana. Za razliko od posebne izdaje čevljev Doc Martens, posvečenih Cobainu, pevčeva vdova Courtney Love menda ne nasprotuje novi "tržni zlorabi" Kurtovega imena, kot dejanje Conversa imenujejo oboževalci.

Imate v svoji zbirki kak par allstark, ki vam je še posebej pri srcu? Vabljeni na Moj splet, kjer lahko objavljate fotografije in komentarje.
Kurtovi oboževalci ogorčeni
A čeprav novica o Kurtovih allstarkah ni razburila Courtney (hm, morda je dvome preglasilo šelestenje bankovcev), je povzročila pravo ogorčenje med njegovimi oboževalci po vsem svetu. Na forumu spletne izdaje revije NME, na primer, se je na to temo vnela vroča razprava, eden od uporabnikov je zapisal, da gre pri vsem skupaj le za krepitev podobe znamke in da to nima nič z glasbo. "To je v nasprotju z duhom Nirvane, Joy Division in Sex Pistols. To je korporativno, tržno sranje!" meni.

Neki drugi uporabnik pa je zapisal: "Popolno sranje. Cobain je glasbena legenda in Converse le služi z njegovim imenom, kar je narobe. Kdorkoli bo kupil te čevlje, ni pravi oboževalec." Nekateri so šli tako daleč, da so potezo izdelovalca športnih čevljev označili za "ogabno, zlorabljajočo", saj bi se morali Kurta Cobaina spominjati kot nadarjenega glasbenika, ne pa kot blagovne znamke.

Morbidno: "Samomorilske onestarke"
Nekateri pa so nad zamislijo navdušeni in že komaj čakajo, da si bodo omislili "Cobainov" par zadnje čase spet vse bolj modnih allstark. Na voljo bo tudi model, ki ga je imel Kurt najraje - črne "onestarke", ki jih je nosil tudi 5. aprila 1994, ko se je ustrelil. Malce morbidno, kajne?

Menda bo pri oglaševalski kampanji sodelovala tudi "korporacija Cobain" (torej Courtney Love), a v oglasih ne bo slišati Nirvanine glasbe. Tako da je Kurt na dobri poti, da spet osvoji krono najbogatejšega pokojnega rockerja.

Zgodovina neke prodajne uspešnice
Legendarne allstarke, ki jih je po davnem letu 1917, ko so jih prvič izdelali, na košarkarska igrišča prinesel košarkar Chuck Taylor, jim posodil ime in jih izboljšal, so že desetletja na voljo v različnih barvah, vzorcih in višinah. V 50. letih so čevlje popularizirali rockabillyji, v 70. letih pa so jih za svoje vzeli punkrockerji, smernice so z njimi na nogah okrepili tudi bendi, kot so Ramonesi.

Allstarke so spet oživele v 90. letih z vstajo grunge subkulture (za katere glasnika je veljal prav Cobain), te dni pa so z novim valom punkrocka in emosubkulture pa tudi indierocka spet na pohodu. Zadnje čase ni nenavadno niti, če v njih vidimo raperja ali kakšno popprincesko. Platneni čevlji s plastično kapico uživajo kultni status, njihove podobe nas ves čas bombardirajo iz filmov, videospotov in videoigric.

Kljub temu, da je Converse zadnje čase v rdečih številkah, so čevlji Chuck Taylor All-Star najbolje prodajani čevlji vseh časov: do preloma v 21. stoletje so po vsem svetu prodali 750 milijonov allstark! Danes jih košarkarji ne nosijo več - šli so naprej s časom in nosijo bolj ustrezne čevlje, glavna tarča tržnikov so najstniki in stari rockerji: nekateri izmed slednjih imajo ogromne zbirke allstark, ne zavržejo jih niti, ko so že popolnoma obrabljene. Ste med takšnimi tudi vi? Z njimi na plano!

A. K.