Želel je uresničiti svoje sanje o 'pametni modi, ki ji je mar'. Foto: Reuters
Želel je uresničiti svoje sanje o 'pametni modi, ki ji je mar'. Foto: Reuters

Alber Elbaz, ki je bil rojen 12. junija leta 1961 v maroški Casablanci, odrasel in izobraževal pa se je v Izraelu, naj bi zaradi okužbe s covidom-19 že 3 tedne preživel v bolnišnici. Modni oblikovalec, ki se je v 80. letih preselil v New York, mednarodno pa je postal prepoznan po tem, ko ga je leta 1996 Ralph Toledano pooblastil, da je v Parizu prevzel krmilo pri modni znamki Guy Laroche v Parizu, je pri 59 letih za posledicami okužbe umrl v Parizu.

Sorodna novica Kar trije Slovenci del velike zgodbe znanega oblikovalca. Alber Elbaz: "Ženske bolje razumem!"

Čeprav je delal tudi za Yves Saint Lauren, je bil najbolj znan po tem, ko je kot kreativni direktor redefiniral klasično francosko blagovno znamko Lanvin v eno najbolj zaželenih modnih hiš. Tam je začel delati leta 2001, ostal pa je kar 14 let. Leta 2015 so ga odslovili delničarji, čeprav naj bi šlo uradno za osebne razloge.

Z AZ Factory, 'tovarno sanj', se je podal na samostojno pot

Kljub nekajletnemu premoru pa modne industrije nikoli ni zapustil. Po času za premislek se je letošnjega januarja, v sodelovanju z Richemontom, modnim konglomeratom, ki ima pod svojim okriljem med drugim tudi Chloé, Alaïa, Montblanc in Cartier, vrnil z novo modno znamko AZ Factory – A kot prva črka imena Alber, ki naj bi označevala tudi nov začetek, in Z kot zadnja priimka Elbaz.

Nepredvidljivi modni oblikovalec, ki je bil znan predvsem po nošenju frfotavih metuljčkov okoli vratu, je sodeloval tudi s kreativnim oblikovalcem Petrom Movrinom, industrijskim oblikovalcem Davidom Tavčarjem in vizualno umetnico Zoro Stančič. Ideja njegove znamke pa je bilo preizkušanje tudi tehnoloških mej mode.

Z razvijanjem inovativne tehnologije in t. i. pametnim oblikovanjem je želel ustvariti modo, ki bo ustrezala filozofiji sodobnega življenja. Everything goes ali ležernost oblačenja, predvsem v času pandemije, ko se je meja med tem, kaj obleči za rekreacijo, kaj za v posteljo in kaj za v službo, zabrisala.

Ljubljenec hollywoodskih igralk, kot so Meryl Streep, Demi Moore, Natalie Portman in Nicole Kidman, je v haute couture brezkompromisno uvedel konfekcijske številke od XXS do 4XL, za vsako postavo torej, z razvojem tehnologije pa razvil strukturo materiala, ki se s svojo elastičnostjo in obstojnostjo prilega oblinam telesa, in ne obratno.

Modni svet žaluje

"Nisem izgubil le sodelavca, ampak tudi ljubega prijatelja," je dejal Johann Rupert, ustanovitelj in direktor Richemonta, ki se je poslovnemu partnerju poklonil v ganljivi izjavi. Po njegovem mnenju je imel Elbaz ugled enega izmed najbolj bistrih in priljubljenih figur v modni industriji.

"Njegova inteligenca, rahločutnost, radodarnost in neukrotljiva ustvarjalnost so me vedno prevzele," je še priznal in poudaril, da je bil Elbaz človek neverjetne topline in talenta, njegov smisel za lepoto in empatijo pa je vedno pustil nepozaben vtis. Rupert je še poudaril, da je imel privilegij opazovati, kako si je oblikovalec prizadeval, da bi uresničil svoje sanje o 'pametni modi, ki ji je mar', v njegovih kreacijah pa naj bi se ženske počutile lepe in sproščene, poroča Harper's Bazaar.

Poklonile so se mu tudi druge pomembne figure iz sveta mode. "Nikoli ne bom pozabila, kako radodaren, talentiran in ljubeč je bil," je dejala Maria Grazia Chiuri, kreativna direktorica Diorja, in priznala, da je bil prva oseba, ki ji je dal občutek doma v modni industriji, vedno pa se ga bo spominjala po njegovi najljubši besedi – ljubezen.

Na svojih družbenih omrežjih je sožalje izrekla tudi Stella McCartney, ki je zapisala, da je njegov talent v modi neverjetno sijal, milijone duš pa je ovil v srečo, ko so nosile njegove kreacije. Med drugim so se mu poklonili tudi manekenka Erin O'Connor, glavna urednica britanske Elle Farrah Storr in Peter Dundas, ki pa je poudaril, da je bil Elbaz izjemno družaben, vedno pa je podpiral tudi ostale modne oblikovalce.