Živa umetnost. Foto: Reuters
Živa umetnost. Foto: Reuters

Britanski umetnik Daniel Lismore je s svojimi kreacijami izpeljal londonski debi. V muzeju kraljice Viktorije in princa Alberta (Victoria & Albert Museum) so bili tako v središču pozornosti njegovi mogočni kosi "nosljive umetnosti". Umetnine, ki se lahko nosijo, sestavlja raznolik nabor sestavnih delov, material za kreacije naj bi njihov ustvarjalec našel vsepovsod.

Kreacije so pisane. Foto: Reuters
Kreacije so pisane. Foto: Reuters

Blago živih in svetlih barv so tako popestrili kovinski okraski, revije in različni delčki predmetov, ki jih je našel na tleh, predvsem naglavni kosi pa se kopajo v siju draguljev. Gostje so si vse, skoraj dva metra visoke stvaritve, lahko pobližje ogledali.

Izdelava posameznih kosov, ki naj bi jih navdihnili ljudje in predmeti s celotnega sveta, se je razlikovala – lahko je trajala od dveh ur pa vse do osmih mesecev. "V enem kosu je na stotine zgodb," je povedal Lismore, ki je v kolekcijo vključil tudi del oprave, ki ga je nosil na zabavi za praznovanje platinastega jubileja britanske kraljice Elizabete II.

Eno izmed težjih oblek, polno predmetov z osebnim pomenom, je nosil prav njen stvaritelj. "Želel sem vključiti vse svoje spomine skozi leta, odkar sem bil najstnik, ko so me ustrahovali, želel sem uporabiti stvari, ki so mi nekaj pomenile," je pojasnil avtor potujoče razstave Be Yourself, Everybody Else is Taken (Bodi ti, vsi drugi so že zasedeni), ki se je začela v Atlanti leta 2016, sestavlja pa jo 12 kreacij. Umetnik, ki se je samega sebe sicer opisal kot živo skulpturo, saj meni, da živi kot umetnost, je še poudaril, da so del umetnine, ki jo je nosil, tudi ogledala tako je lahko nekako vsak v njem videl tudi delček sebe.

Razstavo sestavlja 12 oprav. Foto: Reuters
Razstavo sestavlja 12 oprav. Foto: Reuters