Modni oblikovalci se vsako leto spomnijo na minikrila. Foto: EPA
Modni oblikovalci se vsako leto spomnijo na minikrila. Foto: EPA
57-letna Twiggy se včasih še sprehodi po modnih stezah, v 60. letih pa je po Londonu hitela v minikrilih. Foto: EPA
Big Ben
Kaj imata skupnega Big Ben in minikrilo? Za Britance sta nepogrešljiva. Foto: EPA

Minikrilu na lestvici britanskih ikon, ki so jih Otočani izbrali prek spleta, delajo družbo Big Ben, karneval v Notting Hillu, roman Prevzetnost in pristranost, kriket, poštna znamka s kraljico Elizabeto, Hadrijanov zid, Darwinova mojstrovina Izvor vrst in številne druge stvari, zgradbe, običaji ipd., brez katerih Velika Britanija ne bi bila več britanska.

Mary Quant ali Francozi?
Minikrilo se je rodilo sredi 60. let prejšnjega stoletja in naredilo revolucijo. Zasluge za izum pripisujejo Mary Quant, čeprav si ta izum lastijo tudi Francozi. A majhen košček blaga je kmalu postal simbol "osvobojenih divjih šestdesetih" v Londonu.

Mlada dekleta so minikrilo toplo pozdravila, nekateri so se zgražali. Okoli njega so se vrtela vprašanja, kot so: Je to izražanje ženske svobode? Je to zadnje opozorilo, da moralne vrednote ne obstajajo več?

Twiggy je bila med prvimi
Minikrilo je oblekla drobna Twiggy, morda prva supermanekenka vseh časov. Rodila se je leta 1949 in že z rosnimi 16 leti stopila v svet manekenstva. Modni oblikovalci in fotografi so oboževali drobno in suhljato svetlolaso Londončanko, ki ji gre vsaj del zahvale, da minikrilo z londonskih ulic ni nikoli več izginilo.

Dolžina se spreminja
V 60. letih je spodnji rob minikrila v ZDA segal približno 10-12 centimetrov nad kolena, drzne Londončanke pa so imele rob kar 18-20 centimetrov nad koleni.

Minikrilo v svoje kolekcije že dolgo vključujejo vsi modni oblikovalci, dolžina pa se vsako leto spreminja, od mikro minikril pa do malo daljših, ki segajo nekaj centimetrov nad kolena.