Na pariškem tednu mode leta 1993. Foto: AP
Na pariškem tednu mode leta 1993. Foto: AP

V petek je umrl za rakom na jetrih, pogreb pa je bil v ožjem krogu, poročajo japonski mediji.

Žalostno novico je sporočilo njegovo podjetje.

Miyake, znan po praktičnosti, si je želel postati plesalec ali športnik, preden ga je branje sestrinih modnih revij navdušilo nad svetom mode.

Japonski oblikovalec se je rodil 2. aprila 1938 v Hirošimi. Foto: Reuters
Japonski oblikovalec se je rodil 2. aprila 1938 v Hirošimi. Foto: Reuters

Po študiju grafičnega oblikovanja na tokijski umetniški univerzi se je učil oblikovanja oblačil v Parizu, kjer je delal s slavnima modnima oblikovalcema Guyem Larochejem in Hubertom de Givenchyjem, nato pa se je odpravil v New York. Leta 1970 se je vrnil v Tokio in ustanovil svoj oblikovalski studio Miyake Design Studio.

V dolgi karieri je pri delu kombiniral tradicionalne in sodobne modne tehnike, postregel pa je tudi z inovativnimi slogi.

V poznih osemdesetih letih prejšnjega stoletja je tako razvil nov način plisiranja, tako da je tkanine zavil med plasti papirja in jih dal v toplotno stiskalnico, pri tem pa so oblačila ohranila plisirano obliko. Na plesalcih je preizkusil tovrstno svobodo gibanja, sledil je razvoj prepoznavnih linij "Pleats, Please in "A-POC".

Sčasoma je razvil več kot ducat modnih linij, od glavne Issey Miyake za moške in ženske do torb, ur in dišav, preden se je upokojil leta 1997 in se posvetil raziskovanju.

Leta 2016, ko so ga vprašali, kakšni so po njegovem mnenju izzivi, s katerimi se spopadajo prihodnji oblikovalci, je za Guardian povedal, da bodo ljudje verjetno za oblačila porabili manj. "Morda bomo morali iti skozi postopek redčenja. To je pomembno."

Za svojo predanost umetnosti je leta 2006 prejel prestižno kjotsko nagrado, leta 2010 pa je prejel red kulture za izjemne dosežke v japonski kulturi in umetnosti.

Umrl je kultni japonski oblikovalec Issey Miyake
Kreacija, ki jo je predstavil na pariškem tednu mode leta 1979. Foto: AP
Kreacija, ki jo je predstavil na pariškem tednu mode leta 1979. Foto: AP