Foto: Twitter/Muzej Viktorije in Alberta
Foto: Twitter/Muzej Viktorije in Alberta

"Povedala bo zgodbo o neomejeni ustvarjalnosti in obilju," je o razstavi dejala Christine Checinska, kustosinja za afriško modo in modo afriške diaspore v muzeju: "Zame se to zelo razlikuje od zgodb, ki smo jih slišali o 'pomanjkanju', ko se govori o Afriki."

Po mnenju Kimberly Jenkins, ki vodi bazo podatkov Fashion and Race, organizacije, ki želi "dekolonizirati" modo, so modni rezultati na afriški celini zamegljeni zaradi napačnih predpostavk. "Čeprav obstajajo regije, ki so zaradi vojne in revščine v stiski, je bila celotna celina pogosto napačno razumljena."

"Obstaja ideja, da Afrika ni sposobna ali opremljena za predstavitev inovacij ali kreativnega oblikovanja. Po stoletjih kolonizacije in političnih premikih je bila celina zadnjih nekaj desetletij stereotipizirana kot dežela, ki večno potrebuje dobrodelnost," je dodala.

Razstavo so pripravljali dve leti, prikazala pa bo dela oblikovalcev, kot so Kofi Ansah iz Gane, Folashade "Shade" Thomas-Fahm in Alphadi iz Nigerije ter Chris Seydou iz Malija, ki so pomagali postaviti temelje za trenutno oblikovalsko sceno.

Kreacija Kofija Ansaha. Foto: EPA
Kreacija Kofija Ansaha. Foto: EPA

"Pomembno je pokazati, da se afriška modna scena ni pojavila čez noč," je povedala Christine Checinska. Po njenih besedah razstava pripoveduje o modni sceni, ki je nastala v letih neodvisnosti: "To bo spremenilo igro, ker bomo o afriški modi govorili z afriške perspektive."

Zgodbo o afriški modi bo razstava prikazala tudi prek drugih predmetov, kot so kopije vplivne revije Drum iz obdobja od leta 1950 do leta 1970, tkanine kente, kanga in bogolan ter spominske tkanine iz obdobja neodvisnosti in osvoboditve, pa domači filmi in družinski portreti, ki prikazujejo, kako se je moda spreminjala.

Razstava sicer ne bo neposredno obravnavala vprašanja kulturnega prilaščanja afriške kulture na Zahodu, ampak se bo te teme dotaknila na drugačne načine. "To je precej težko obravnavati na razstavi," je dejala kustosinja in napovedala, da jo bodo obravnavali v povezanih dogodkih, kot so podkasti in konference.

V Muzeju Viktorije in Alberta so se afriški modi posvetili že leta 2004, ko je Carol Tulloch kurirala razstavo Black British Style.