Mala črna obleka naj bi bila del garderobe vsake ženske, prilagojena njeni postavi in letom. Šele Coco Chanel je s to obleko pretrgala tradicijo, po kateri črna obleka za ženske ni bila primerna za slovesne priložnosti. Foto: H & M
Mala črna obleka naj bi bila del garderobe vsake ženske, prilagojena njeni postavi in letom. Šele Coco Chanel je s to obleko pretrgala tradicijo, po kateri črna obleka za ženske ni bila primerna za slovesne priložnosti. Foto: H & M
Z metuljčkom okrog vratu gotovo na zabavi ne boste neopaženi. Foto: EPA
Ne pozabite na urejeno, sveže oprano pričesko in brezhibno ličenje. Svoj slog lahko izrazimo z nakitom. Foto: EPA

Prihajajo prazniki in večernih prireditev bo veliko. Zato nekaj napotkov o izbiri primerne večerne obleke ne bo odveč, je prepričana stilistka za kulturo oblačenja Lea Pisani. Svetuje, naj na izbor oblačila vplivajo ura, kraj in namen dogodka.

Koktajlobleko izberemo za slovesne priložnosti po peti oziroma šesti uri, za prireditev v elegantnem okolju. Koktajlobleka je raven oblačenja, ki je pogosto umevna sama po sebi in gostitelji želenega oblačila vabilu ne pripišejo.

Nič naj ne bo prepuščeno naključju
Odlična izbira za to raven oblačenja je mala črna obleka, ki jo je uveljavila Coco Chanel
v 20. letih prejšnjega stoletja. Zaslovela je kot obleka zelo preprostega kroja, ki jo lahko nosimo čez dan s suknjičem in balerinkami, zvečer pa dopolnjeno z nakitom in elegantnimi čevlji z visokimi petami. Primerne so tanke, prosojne nogavice kožne barve ali barvno usklajene z obleko in s čevlji. Če je mala črna obleka zelo dekoltirana in brez rokavov, je primerna kožna barva nogavic.

Poleg črne so primerni tudi vijoličasti, zeleni in modri odtenki; neprimerna je rjava barva, manj primerni sta siva in oranžna. Primernejše so tanjše tkanine, elegantneje delujejo svetlikajoče se; neprimerna sta pletenina in lan. Za čez obleko je primeren plašč v črni ali drugi barvi, usklajeni z obleko; lahko je tudi krznen. Odlično ga lahko nadomešča pelerina ali topel eleganten šal.

Rokavice se pri koktajlobleki ne nosijo, razen če so del celostne podobe. Kaj pa torbice? Izberimo manjšo, manj primerne so velike torbice, ki se nosijo čez ramo. In (ne)nazadnje: ne pozabite na urejeno, sveže oprano pričesko in brezhibno ličenje. Svoj slog lahko izrazimo z nakitom – primerni so zlato, srebro, dragulji ali imitacije. Ura ni primerna, dopustna je le, če deluje kot dragocena zapestnica.

Primerne so obleke različnih dolžin. Dolžina variira glede na trend in običaje. Pri nas velja za koktajlobleko tista do kolen ali do sredine kolen. V Angliji in Ameriki pa sodi v to raven tudi daljša obleka, ki sega do meč. Pravil glede dolžine rokavov ni.

Moški se izogibajte robustnim čevljem s šivi
Moška koktajlobleka je črna z belo srajco in slovesno kravato, ki ni obvezna. Redkokdaj se nosi tudi zelo temnomodra oziroma črnomodra barva, ki je pod umetno lučjo lepša in deluje bolj črno od črne. Najprimernejša je bela srajca s klasičnim ovratnikom, izogibajte se srajcam z gumbki na ovratniku. Kravata naj bo slovesna, lahko je enobarvna ali z diskretnim vzorcem. Manj primerne barve za slovesne kravate so rjava, oranžna, rumena, enako velja za vpadljive fantazijske vzorce.

Del moške koktajlobleke je črn usnjen pas z diskretno zaponko. Primeren je gladek, brez vidnih šivov. Najboljša izbira so črni čevlji z vezalkami, tankim usnjenim podplatom, brez zaščitne gume na njem. Manj je vidnih šivov, elegantnejši so čevlji. Obujte črne tanke nogavice do kolen, brez vzorca.

Pisanijeva dodaja, da zadeva ni prav nič zapletena in imamo vsi v omari kose oblačil, iz katerih lahko sestavimo kombinacijo oblačil, ki bo odražala naš slog in bo hkrati spoštljiva do dogodka in gostitelja. Dodaja še namig, da so veliko boljša odločitev novi čevlji in stara obleka, kot pa nova obleka in že ponošeni čevlji.