Srednjeveške obleke bo predstavila šivilja Evelin Bizjak. Foto: Evelin
Srednjeveške obleke bo predstavila šivilja Evelin Bizjak. Foto: Evelin
Srednjeveška moda

Predavatelj, ki že vrsto let živi v Italiji, trenutno dela kot koordinator razstav klasične in moderne umetnosti v največjem kulturnem centru Furlanije - Julijske krajine - Villi Manin. Ob obisku Slovenije se je zato odločil, da bo za modne oblikovalce, šivilje, krojače in vse druge ljubitelje mode pripravil posebno predavanje.

Na predavanju se bo sprehodil skozi zgodovino oblačenja: od antičnega Egipta do današnjega dne. Predstavil bo običaje, tkanine, materiale, vzorce in dodatke, ki so bili v veljavi po svetu v določenih zgodovinskih obdobjih. Dotaknil se bo tudi družbenopolitičnih sprememb, ki so krojile nastanek novih načinov nošenja obleke in pomen le-te.

Vugrinec bo razlagal o modi v Egiptu, antični Grčiji in Rimu ter srednjem veku - to obdobje bo popestrila tudi šivilja srednjeveških oblek Evelin Bizjak, ki bo predstavila nekaj tipičnih modelov oblačil v tedanji Evropi.

Dotaknil se bo tudi gotike, renesanse, ekstravagantne Marije Antoanete, viktorijanske mode 19. stoletja in revolucionarnega obdobja prejšnjega stoletja. Vsako obdobje bo posvečeno enemu od kreativnih modnih oblikovalcev svetovnega slovesa, kot so Christian Dior, Gianni Versace, Coco Chanel, Valentino, Gucci in Prada.

Več o ekipi in predavanju, ki bo 21. novembra v Ljubljani, lahko izveste v priloženem videu.

Srednjeveška moda