Janja Videc bo predstavila svojo novo kolekcijo oblačil za pomlad in poletje. Foto: Nike Koležnik
Janja Videc bo predstavila svojo novo kolekcijo oblačil za pomlad in poletje. Foto: Nike Koležnik

"Z novo kolekcijo bomo odpotovali v magični vrt, ki se skriva v nas samih. Kjer potujemo s tokom in kjer je vedno vse prav, četudi se na prvi pogled zdi, da je vse narobe," je novo kolekcijo Janja Videc: Utopia opisala modna oblikovalka.

Kot je dodala, kolekcija “govori o lahkotnosti in pomladnem razcvetanju, navzven, še bolj pa navznoter.” Čeprav je bila kolekcija v začetku zastavljeno drugače, jo je tekom dogodkov, ki so nas letos zaznamovali prepustila pomladni lahkotnosti, po kateri vsi hrepenimo. V ospredju je tako obujanje vrednot povezovanja človeka s skupnostjo in naravo, solidarnost, ljubezen in odprtost.

Virtualno modno revijo, s tem pa tudi premierno predstavitev nove kolekcije, si bo danes ob 18. uri mogoče v živo ogledati na Facebook strani oblikovalke.

Sorodna novica "Smo vnukinje čarovnic, ki vam jih ni uspelo sežgati"

Močna zgodba in trajnostni pristop v modi
Za vsako kolekcijo, ki jo oblikuje Janja Videc, stoji zgodba, izpeljana iz večletnega poglobljenega raziskovanja ženskih arhetipskih likov. V ospredju pogosto arhetip čarovnice in s tem povezane poganske tradicije naših prednikov.

Poseben poudarek pri vsaki kolekciji pa je poleg omenjenega tudi na »body positivity«, odnosu do telesa, na tem, kje in kako oblačila nastajajo in kakšne občutke vzbujajo v nas. Zato je še posebej pomemben t.i. slow fashion, trajnostni pristop, ki predstavlja nasprotje hitri modi, torej razosebljeni masovni produkciji, ki smo je vsi že po malem siti. Janja Videc verjame, da si vsi želimo oblačila in na splošno predmetov, ki so izdelani z dušo: “želimo si človeških odnosov, več vsebine, pa tudi kakovostnejšo izdelavo in materiale. Nikakor ni vseeno, kako se bomo počutili v svojih oblačilih in kaj bomo z njimi sporočali.”