Renesansa je spoznala grunge. Foto: Reuters
Renesansa je spoznala grunge. Foto: Reuters
Živahne barve za na smučišče. Foto: Reuters
Živahne barve za na smučišče. Foto: Reuters

Potem ko so nove kreacije preplavile New York, so modni navdušenci na svoj račun prišli tudi v Londonu, kjer se je že začel teden mode. Kot eden izmed prvih se je predstavil turški oblikovalec Bora Aksu, ki se je za svojo žensko kolekcijo jesen-zima 2022 odločil pomešati renesanso in grunge. Za svoje nove "zasanjane" stvaritve je navdih črpal iz 14. stoletja – kot muzo si je izbral pesnico Christine de Pizan.

Na modni brvi so tako prevladovale lahne in plapolajoče obleke s številnimi plastmi in naborki, ki pa so jih popestrili črni trakovi in veliki mehurčkasti rokavi. Celotni videz, ki so ga zaznamovali predvsem rožnati, kremni in modri odtenki, so dopolnili tudi baretke in škornji v duhu glasbene zvrsti grunge. "Zdi se, kot da bi se srečala različna stoletja," je povzel ustvarjalec nove kolekcije in pojasnil, da poleg renesančnega pridiha ličila dajejo vtis iz 90. let prejšnjega stoletja.

Znamka Poster Girl predstavila smučarsko modo, s svojo domišljijo je osupnil Jack Irving

Kreacije vseh oblik in barv. Foto: Reuters
Kreacije vseh oblik in barv. Foto: Reuters

Na modnem tednu je debitirala znamka Poster Girl, ki sta jo poleg drugih nosili tudi zvezdnici Kylie Jenner in Dua Lipa. Francesco Capper in Natasho Somerville so navdihnile bele strmine smučarskih prog, tako pa so se manekenke po modni brvi sprehodile v bodijih s kapucami, kosmatih in velikih jaknah ter svetlečih oblekah. Oblikovalki sta v okviru zimske mode predstavili tudi svoj vidik snežk, v kolekciji so prevladovale zelena, oranžna in vijoličasta barva.

Ekstravagantno linijo oblačil je sicer predstavil Jack Irving – modno brv so prevzele nenavadne oblike in barve.

Oblikovalci se bodo sicer predstavljali vse do 22. februarja, podobno kot v New Yorku pa je tudi londonski dogodek mešanica revij in druženj v živo ter digitalnih predstavitev. "Hibridno obliko bomo nadaljevali, saj so se oblikovalci na to navadili," je dejala Caroline Rush, ki je na čelu britanskega modnega sveta, in poudarila, da se je prihodnost oblike modnih tednov spremenila.