V belo zimo s prenovljenimi startaskami? Model Parizer se ponaša tudi z elegantno pentljo. Foto: Startas
V belo zimo s prenovljenimi startaskami? Model Parizer se ponaša tudi z elegantno pentljo. Foto: Startas
Model University
Vijolična je barva sezone, česar se zavedajo tudi italijanski kreativni vodje podobe prenovljenih startask. 17 let po koncu sanjske zgodbe - v najboljših časih so jih prodali po pet milijonov parov na leto - se legendarne superge vračajo na modno prizorišče. Foto: Startas

Te nekoč po vsej "nekdanji Jugi" izjemno priljubljene superge - le kdo v otroštvu ni imel vsaj enega para -, ki so jih začeli izdelovati leta 1976 za igralce namiznega tenisa, so v prenovljeni podobi že na voljo v večjih trgovinah Borovo po vsej hrvaški. Novo serijo sestavljajo trije modeli: University, Bazar Winter in posebna zimska izdaja modela Parizer. Vsi so, v primerjavi s starimi startaskami, ki so bile na voljo le v platneni izvedbi, izdelani iz kakovostnega usnja.

Brušeno usnje, lahko tudi guma ali pentlja
Pri modelu University je superga izdelana iz brušenega usnja, rob čevlja pa je iz istega materiala v kontrastnih barvah - na voljo je pet različnih kombinacij. Pri modelu Bazar Winter je čevelj izdelan iz barvanega brušenega usnja, rob teniske pa je pokrit z gumo - na voljo je v štirih različnih barvnih kombinacijah; posebna zimska izdaja modela Parizer je prav tako izdelana iz brušenega usnja, čevelj pa je okrašen z veliko metuljasto pentljo iz istega materiala, ki jo lahko po potrebi snamete - na voljo je v šestih barvah.

Vse startaske so v celoti izdelane ročno, nastanejo pa s procesom vulkanizacije, pri katerem kombinirajo usnje in gumo - ta edinstvena tehnika se danes uporablja le v vukovarski tovarni Borovo.

Startaske na ulicah modnih prestolnic
Zimska kolekcija Startas bo kmalu na voljo tudi v Ljubljani, Beogradu in celo v Tokiu, Milanu, Atenah in drugod po svetu. Supergam se najverjetneje obeta uspeh na tržišču, saj so že nekaj časa spet v modi platnene superge, v angleščini znane kot "plimsolls".

Priložnost je v prenovljeni znamki Startas prepoznal italijanski modni oblikovalec Mauro Massarotto, ki si je zamislil prenovljeno podobo prodajne uspešnice iz Vukovarja.

A. K.