Obliko prstana so navdihnili srednjeveški kralji in Niccolo Machiavelli. Foto: EPA
Obliko prstana so navdihnili srednjeveški kralji in Niccolo Machiavelli. Foto: EPA

V New Yorku rojeni raper je prstan nosil med svojim zadnjim javnim nastopom na podelitvi MTV-jevih video- in glasbenih nagrad 4. septembra 1996. Le nekaj dni pozneje, 13. septembra, so ga ustrelili v Las Vegasu. Star je bil 25 let.

Njegov umor še zmeraj bega svetovno javnost, saj storilcev niso nikoli našli. Lasvegaška policija je sicer nedavno, skoraj 27 let po njegovi smrti, znova odprla primer.

Tupac Shakur. Foto: AP
Tupac Shakur. Foto: AP

Prstan po vzoru srednjeveške krone

Raper je zlati prstan z rubini in diamanti prstan oblikoval po vzoru srednjeveških kron evropskih kraljev. Na njem je bil tudi vgraviran napis "Pac & Dada 1996", kar je posvetilo njegovi takratni partnerki Kidadi Jones.

Navdih za prstan naj bi dobil pri branju političnega manifesta Princ italijanskega filozofa iz 16. stoletja Niccola Machiavellija. Prebral ga je v času, ko je bil v zaporu zaradi obtožb spolnih zlorab. Pri oblikovanju prstana mu je pomagala njegova botra Yaasmyn Fula, ki ga je obiskovala v zaporu, poroča Euronews.

Sotheby's vrednost ocenjeval na 300.000 dolarjev

Prstan so v New Yorku prodali na posebni dražbi dražbene hiše Sotheby's, ki je bila posvečena 50-letnici hiphopa, v sklopu katere to poletje potekajo tudi posebna praznovanja. Vrednost prstana so pred dražbo ocenjevali na med 200.000 in 300.000 dolarji.

Sorodna novica Pol stoletja hiphopa: New York se poklanja glasbi, ki jo ima mesto v krvi

Sotheby's je sicer leta 2020 priredil prvo dražbo artefaktov iz sveta hiphopa. Takrat so za rekordnih 600.000 dolarjev kot najdražji artikel prodali plastično krono, ki jo je raper Notorious B.I.G nosil na fotografiranju leta 1997.

Kljub zgodnji smrti eden največjih

Tupac Shakur, znan tudi pod imenom 2Pac, kljub zgodnji smrti velja za enega največjih raperjev vseh časov. Izdal je štiri studijske albume, posthumno pa so izdali še šest studijskih albumov, ki vsebujejo tudi različne dotlej neizdane posnetke in remikse.

2Pac velja za enega najbolj prodajanih glasbenikov, saj so po svetu prodali 75 milijonov njegovih plošč. Ukvarjal se je tudi z igralstvom, saj je nastopil v številnih filmih in televizijskih oddajah.