Po operaciji so ženske precej pod stresom in zaskrbljene, kar lahko pripelje do spremembe v ciklusih mesečnih krvavitev. Foto: MMC RTV SLO
Po operaciji so ženske precej pod stresom in zaskrbljene, kar lahko pripelje do spremembe v ciklusih mesečnih krvavitev. Foto: MMC RTV SLO

Po operaciji tri mesece nisem dobila menstruacije, pozneje pa je postala zelo neredna. Zdaj jo dobivam vsakih 29 dni, prve tri dni imam zelo močne izlive, ki jih spremljata bruhanje in slabost. Moj ginekolog pravi, da mi ne more pomagati drugače kot s kontracepcijskimi tabletkami, ki pa meni ne ustrezajo. Mi lahko svetujete kaj drugega?


Torej, pri vaših težavah gre za nekaj različnih stvari. Operirani ste bili zaradi sprememb na materničnem vratu, ki so bile, glede na izbrano vrsto operacije, najverjetneje predrakave spremembe. Po takšni operaciji so potrebne redne kontrole brisa materničnega vratu, da se prepričamo v uspešnost zdravljenja. Včasih se lahko zgodi, še posebno ker so ženske ob diagnozi predrakave spremembe na materničnem vratu (večina po mojih izkušnjah ob posredovanju diagnoze sliši rakave spremembe) precej pod stresom in zaskrbljene, da to pripelje do spremembe v cikusih mesečnih krvavitev ali menstruacije. Obstajajo vse mogoče oblike, od zelo močnih krvavtitev do izostanka menstruacije ali nerednih oz. bolj pogostih krvavitev.

Pravzaprav to s samim posegom nima nobene zveze. Edina sprememba, ki je lahko posledica operacije, je izostanek menstruacije, ki ga spremljajo neznosne bolečine. Pri tem gre za zaprtje ali zaraščanje kanala materničnega vratu, kar preprečuje odtekanje menstrualne krvi in s tem nabiranje le-te v maternični votlini, kar sproža zelo hude bolečine med menstruacijo. Spremembo navadno odstranimo s ponovnim operativnim posegom, kjer znova vzpostavimo prehodnost kanala materničnega vratu.

Ker menstruacije navajate, je ta diagnoza zelo malo verjetna. Močne bolečine ob menstruaciji so povezane z zadebelitvijo maternične sluznice in s sproščanjem prostaglandinov ob luščenju sluznice ob menstruaciji. Bolečine lahko zelo dobro obvladujemo z uporabo nesteroidnih antirevmatikov (npr. naklofen, nalgezin, dicloduo, ketonal ...) ali aspirina, ki pa jih morate začeti jemati pravočasno, torej takoj ko začutite najmanjšo bolečino (o mehanizmu smo v svetovalnici že pisali). Uporaba teh zdravil bolečine ne "pozdravi", ampak le omili, dolgoročno pa lahko škoduje tudi želodcu. Druga možnost so kontracepcijske tabletke, ki pa jih odklanjate. Vedeti morate, da je v zadnjem času na neše tržišče prišlo precej novih vrst kontracepcijskih tabletk, ki nimajo neželenega vpliva na telo, kot so sprememba teže, občutek napihnjenosti, glavobolov ... Včasih je treba le poiskati ustrezno vrsto tabletke, saj je ravno zato tolikšno število tabletk na trgu; vse ženske nismo narejene po istem kopitu in vsaka ima svoje zahteve ter potrebe. Kot tretja možnost pride v poštev progestagenska kontracepcija (npr. Cerezette), ki deluje le na osnovi ene vrste hormonov, in ne dveh, kot navadne kontracepcijske tabletke. Njihova največja slabost je, da so le ob zelo striktnem rednem jemanju zelo zanesljive, so pa primerne za kontracepcijo pri ženskah z visokim pritiskom ali po porodu, ko dojijo. Ta vrsta kontracepcije je na našem trgu nova in zato še relativno nepoznana. Četrta možnost je uporaba intrauterinega sistema - IUS (npr. Mirena), ki je na zunaj podoben materničnim vložkom, po delovanju pa progestagenskim tabletkam. Razlika je le v vplivu na telo, saj IUS deluje le na maternico, torej ni občutka napihnjenosti, glavobolov, spremembe telesne teže itd., tabletke pa na celotno telo. "Slabost" obeh metod je zelo pogost popoln izostanek menstruacije, kar pomeni, da v času uporabe sredstva nimate menstruacije, ali pa je le-ta zelo šibka. Za večino žensk je to bolj dobrodošla posledica kot slabost, saj jim prinaša novo vrsto svobode. Zanesljivost IUS-a je primerljiva s sterilizacijo, le da je plodnost po uporabi IUS-a popolnoma reverzibilna. Dodatna obveznost pri uporabi IUS-a so redne kontrole brisov materničnega vratu glede na vašo predhodno operacijo.

Odločitev je v končni fazi še vedno vaša. Zdravniki vam lahko svetujemo, poskušamo prikazati dobre in slabe strani metod ali zdravil, ne moremo pa vam odvzeti vaše svobode odločanja in namesto vas nositi posledic vaših odločitev. To je nekako tako, kot če vam prodajalka v trgovini s čevlji svetuje pri nakupu čevljev, vi se odločite, nato pa njo krivite za žulje na vaših nogah. Zato pa zahtevajte ustrezen posvet in pri zdravniku sprašujte!